Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közös európai ügynek nevezte a vízumkérdést a kormányfő

Cikk:

Örökzöld kérdéssé válik a vízumügy, ami "nyögvenyelősen megy előre" - értékelte az amerikai elnökkel folytatott tárgyalásait a kormányfő. Gyurcsány Ferenc közölte, Magyarország továbbra is részt vesz az iraki és az afganisztáni stabilizáció megteremtésében.  
Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában a vízumügy a "legnagyobb megoldatlan kérdés", ami már közös európai üggyé vált. A miniszterelnök erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyen az amerikai elnökkel folytatott tárgyalásairól számolt be. "Nagyon nyögvenyelősen megy előre a vízumkérdés. (...) Azt mondhatnám, hogy lassan örökzöld kérdéssé válik a vízumügy" - fogalmazott a kormányfő.  
Hozzátette: az amerikai elnöknek szűk a mozgástere, szenátusi döntés kellene a jelenlegi feltételek megváltozásához. A szenátus előtt van egy olyan, republikánus és demokrata párti kezdeményezés, amely bizonyos nemzetközi szerepvállalás esetén könnyebb feltételeket tartalmaz.  
A magyarokat "lelombozza" a tartózkodó magatartás
Gyurcsány Ferenc megjegyezte, "a magyarokat újra és újra lelombozza az a fajta tartózkodó magatartás", ami az Egyesült Államokat jellemzi ebben az ügyben. Hangoztatta, a vízumügy nemcsak a kétoldalú, hanem a térség államai és az Egyesült Államok kapcsolatában is a legjelentősebb problematikus kérdésnek számít.  
A miniszterelnök előrehaladásként értékelte, hogy a Táncsics-börtön épülete a magyar állam tulajdonába kerül. Ezzel összefüggésben kitért arra, azért is tartották az Országház Nándorfehérvári termében megbeszélésüket az amerikai elnökkel, mert így alkalma volt megmutatni George Bushnak a teremben található falfestményt, amelyen Kossuth Lajos szózatot intéz a néphez.  
- Az 1848-as forradalom egyik legendás alakjának börtönéről van szó. Az elnök úrnak értenie kell: ez a magyar történelem, a magyar identitás egyik darabja - tette hozzá a miniszterelnök.  
Nem csak a gazdasági kapcsolatokat bővítenék
A kétoldalú kapcsolatokról szólva elmondta még, több mint negyven különböző gazdasági projektről tárgyalnak amerikai befektetőkkel. A gazdasági kapcsolatokon túl a tudományos és kulturális együttműködést is szeretnék bővíteni.  
Gyurcsány Ferenc fontos gesztusnak nevezte, hogy az Egyesült Államok Európa-politikájának ismertetése Budapesten történik. Kérdésre válaszolva közölte, az amerikai elnökkel beszélt a magyarországi reformtervekről. Úgy fogalmazott, George Bush azt mondta, tudja, milyen, amikor kritizálnak egy vezető politikust, de ez senkit se késztessen meghátrálásra.  
A stabil demokratikus viszonyok elismerése
Az amerikai elnök látogatása annak elismerését is jelenti, hogy Magyarországnak stabil demokratikus viszonyai vannak, és a térségben a legtöbb amerikai befektetőt és tőkét vonzza - jelentette ki a kormányfő. "A látogatás egyben bátorítása is azoknak a változtatásoknak, amelyek előtt áll az ország, amely változtatások egyik oldalról több demokráciát, egy erős, versenyképes gazdaság megteremtését és egy igazságos Magyarország igenlését is jelentik" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.  
Mint mondta, közös eszmények, közös értékek és sok ügyben közös érdekek mozgatják a magyar-amerikai kapcsolatokat. A tárgyalások jelentős része globális, regionális kérdésekről szólt, illetve arról, hogy miként egyeztethető össze az emberi jogok és a szabadság védelme. Hozzátette: az emberi jogok és a szabadság védelmének kérdésében az EU és az Egyesült Államok véleménye "nem teljesen esik egybe".  
Nem lesz a maitól eltérő szerepvállalás
A miniszterelnök azt mondta: Magyarország alakítója az európai uniós politikának, és döntően mint az Európai Unió tagja működik együtt az Egyesült Államokkal.  
Kérdésre válaszolva a politikus közölte: "Nem kért az Egyesült Államok elnöke semmilyen tekintetben Irak ügyében a maitól eltérő magyar szerepvállalást". Hozzátette: Afganisztán ügyében a döntés-előkészítési folyamat állásáról tájékoztatta az elnököt. Mint mondta, George Bush a tájékoztatást tudomásul vette, a szándékot megköszönte.  
A tájékoztatón a kormányfő tudatta: folynak az előkészületek azzal kapcsolatban, hogy a Magyarország bekapcsolódjon Afganisztánban egy regionális újjáépítő programba.  
Továbbra is részt veszünk a stabilizációban
Emlékeztetett rá, hogy a NATO tagjaként Magyarország 20 fős kontingenssel vesz részt Irakban egy kiképzési programban. Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is részt vesz az iraki és az afganisztáni stabilizáció megteremtésében.  
Gyurcsány Ferenc kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az elmúlt évek vitái után Irán kérdésében az EU és az Egyesült Államok együttműködik.  
Hozzátette: azonos módon látják a Balkán stabilizációjával kapcsolatos fő célokat. Magyarország abban kíván közreműködni, hogy mind az Egyesült Államok, mind az EU jobban értse azt, ami a Balkánon zajlik.  
Üdvözlik az ukrán kormány megalakulását
A miniszterelnök kitért arra: üdvözlik, hogy hosszú koalíciós tárgyalás után megalakulhat az ukrán kormány. Elmondta: közös az érdek, hogy segítséget nyújtsanak Ukrajnának a demokratizálás hosszú folyamatában, a gazdasági prosperitás megteremtésében. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...