Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízummegállapodást kötött az EU és Ukrajna

Cikk:

Vízummegállapodás köttetett az Európai Unió és Ukrajna között. Ennek értelmében minden, három hónapos tartózkodásra jogosító vízumkérelmet tíz napon belül el kell bírálni, a vízum díja pedig 35 euro lesz.
Pénteken aláírták az Európai Unió és Ukrajna közti vízummegállapodást. A részletekről a felek csütörtökön állapodtak meg egymással, a megállapodást végül pénteken Helsinkiben a tizedik EU-Ukrajna csúcstalálkozón látta el kézjegyével Borisz Taraszjuk ukrán külügyminiszter és Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi biztosa. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Viktor Juscsenko ukrán elnök, valamint Matti Vanhanen, a soros uniós elnök Finnország miniszterelnöke.
Tíz nap alatt elbírálják a kérelmeket
A megállapodás leegyszerűsíti a legfeljebb három hónapra szóló vízumok igénylésének rendjét, é kimondja, hogy 10 napon belül kivétel nélkül minden vízumigénylést el kell bírálni. Az egyezmény 35 euróban szabja meg a schengeni övezetbe való beutazásra és három hónapos ott-tartózkodásra feljogosító irat kiállításának árát, de kedvezményezettek meghatározott csoportját (diákokat, nyugdíjasokat, újságírókat, a csökkent képességűeket) mentesíti a díjfizetés alól. Juscsenko szerint a megállapodás mérföldkő az EU-ukrán kapcsolatok történetében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...