Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízum nélkül az Egyesült Államokba

Cikk:

George Bush amerikai elnök pénteken a Fehér Házban bejelentette, hogy újabb hét ország - köztük Magyarország - csatlakozhat a vízummentességi programhoz. A magyarok várhatóan november második felétől utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba.

George Bush amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy újabb hét ország, köztük Magyarország csatlakozhat a vízummentességi programhoz. Várhatóan november közepétől-végétől utazhatnak majd vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba, de a vízummentességi rendszerhez való csatlakozás pontos időpontját Washington még nem jelölte ki - közölte Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet. Az új beutazási szabályok szerint a magyar állampolgároknak a csatlakozástól kezdve kell majd kötelezően használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA), ez csak az új típusú, 2006 ősze után kiadott biometrikus útlevelekkel lehetséges.

A washingtoni bejelentés után Gyurcsány Ferenc videoüzenetében a magyar és az amerikai politikusoknak is megköszönte, hogy "egy újabb falat bontottunk le". A miniszterelnök felidézte, sokat kellett tenni ezért: egymást követő kormányok, az ország vezetői érveltek, küzdöttek, hogy szűnjön meg Magyarország hátrányos megkülönböztetése. Az Egyesült Államok döntésével Magyarország az 1989-1990-ben elkezdődött hosszú folyamat újabb állomásához ért: szabad és független polgárai ugyanolyan jogokat élveznek a világban, mint azon nemzetek polgárai, "akikhez mindig hasonlítani kívántunk, amely nemzetek közösségéhez évszázadok óta csatlakozni akartunk" - mutatott rá a miniszterelnök. Göncz Kinga külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a csatlakozással a vasfüggöny utolsó darabját vágtuk át. April H. Foley amerikai nagykövet kiemelte: az Egyesült Államok és Magyarország elérte közös célját, örömteli pillanat ez a magyar-amerikai kapcsolatokban.

A kedvezmény kiterjesztését várja az Unió

Az Európai Unió üdvözölte, hogy az Egyesült Államok megszüntette a vízumkényszert hat EU-tagország esetében, de elvárja, hogy Washington gyorsan terjessze ki a kedvezményt a többiekre is, amelyek még nem kapták meg. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a kimaradt hat EU-tagországot - Bulgáriát, Ciprust, Görögországot, Lengyelországot, Máltát és Romániát - a lehető leggyorsabban mentesítsék a vízumkötelezettség alól. Folytatjuk a munkát az amerikaiakkal, hogy kivívjuk ugyanezt az elbánást az EU minden polgárának - jelentette ki Jacques Barrot igazságügyi biztos.

Huszonhét tagja van a progamnak

Magyarország mellett Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai utazhatnak be vízum nélkül az Egyesült Államokba, csatlakozva a vízummentességi programhoz, amelyben jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam vesz részt. Az amerikai elnök ígérete két év alatt teljesült, 2006 novemberében jelentette ugyanis be, hogy a vízummentesség kiterjesztését kezdeményezi az amerikai kongresszusban. A Bush-adminisztráció a vízumkényszer eltörlésével az Egyesült Államok szoros szövetségeseit "jutalmazza", de például Lengyelország még nem tudott bekerülni a csoportba, mivel nem tudta teljesíteni a feltételeket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...