Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A külügy üdvözli az amerikai vízumtörvényt

Cikk:

George Bush amerikai elnök aláírta a vízummenteségi program kibővíthetőségéről szóló törvényt. A magyar külügyminisztérium üdvözli a döntést, amely jelentős lépés a vízummentesség felé vezető úton - mondta Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője.


George Bush amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely a vízummentességi program kiterjesztésének lehetőségéről is rendelkezik. "A magyar diplomácia hosszú ideje kitartóan és következetesen dolgozott azon, hogy az amerikai kormányzatot és a törvényhozást meggyőzze a vízummentesség ügyének előmozdításáról. Célunk az volt, hogy megszüntessük azt a helyzetet, amely nem felelt meg szövetségi kapcsolataink minőségének" - hangsúlyozta Odze György. A külügyi szóvivő szerint a Bush-adminisztráció elkötelezettsége a kérdésben nem kis mértékben annak tudható be, hogy felismerte, Washington szövetségesei, barátai között nem érvényesül az egyenlő elbírálás elve, sőt, a vízumkérdésben hátrányos helyzetben van több olyan ország, amely az Egyesült Államokat hadszíntéren is támogatva szerepet vállal a terrorizmus elleni küzdelemben.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a magyarok mikor utazhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokba; Magyarország ugyanakkor bízik abban, hogy másfél-két éven belül befejeződik a folyamat - fogalmazott Odze György. Magyarország azt tartotta volna optimálisnak, ha kikerül a törvényből a vízumkérelmek tízszázalékos elutasítási arányára vonatkozó feltétel. Az elmúlt évek javuló tendenciáit figyelembe véve Magyarország ugyanakkor bízik abban, hogy meg tud felelni majd a feltételeknek - tette hozzá. Odze György szerint azzal még korai foglalkozni, hogy az EU új tagállami együtt tudnak-e csatlakozni a vízummentességi programhoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...