Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyeztetés a kettős állampolgárságról

Cikk:

November elsejétől ingyenes, majd a schengeni rendszerhez történő csatlakozás után tíz euróba kerül Szerbia-Montenegró állampolgárainak a magyarországi vízum. Erről, valamint a délvidéki magyarság kettős állampolgárságának kérdéséréről tárgyalt Kovács László és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
A vajdasági magyar pártok és a kormány szakértői csütörtöktől tárgyalóasztalhoz ülnek, és megoldást
próbálnak találni a délvidéki magyarság kettős állampolgárságának kérdésére - mondta Kovács László külügyminiszter és Kasza József , a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerdán Budapesten, a tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón.
A tárgyalópartnerek álláspontját összefoglalva Kasza József, Szerbia-Montenegró miniszterelnök-helyettese elmondta, olyan megoldást keresnek, amely Magyarország EU-csatlakozása, schengeni rendszerbe lépése után is lehetővé teszi a zavartalan kapcsolattartást a vajdasági magyarok és az anyaország között, ugyanakkor a szülőföldön maradást is biztosítja. Hozzátette, a skála széles; a kettős állampolgárság jelenthet pusztán utazási könnyítéseket, de tartalmazhat szavazati jogot, ingyenes egészségügyi ellátást is.
A csatlakozás után 10 euró lesz a vízum
A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta: a magyar és a szerbia-montenegrói kormány között előzetesen egyeztetett, aláírásra váró megállapodás alakult ki arról, hogy Magyarország november 1-jétől térítésmentesen ad vízumot Szerbia-Montenegró minden állampolgárának, Belgrád pedig fenntartja a vízummentes beutazás lehetőségét a magyar állampolgároknak.
Kovács László kitért arra, hogy a rokoni kapcsolatokat ápolók, a diákcserében résztvevők vagy az üzleti célból utazók öt évre szóló és korlátlan beutazást lehetővé tevő magyar vízumot kaphatnak a tervek szerint.
- A schengeni rendszerhez történő magyar csatlakozás után Magyarország tíz euróért adhatja majd ki a vízumot Szerbia-Montenegró állampolgárai számára. A kettős állampolgárság ügyét azért vetette fel a VMSZ és a másik négy vajdasági magyar párt, hogy ez ne jelentse a kapcsolattartás szűkülését - fogalmazott Kovács László.
A külügyminiszter megemlítette, hogy Belgrád már jelezte: ahogy Bosznia-Hercegovinával megállapodott a kettős állampolgárságról, Magyarországgal is rendezhető a kérdés.
Kasza József emlékeztetett arra, hogy a kettős állampolgárság etnikai alapon történő megadásának felvetésére az elmúlt hónapokban kedvező választ adott Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök és a belgrádi külügyminisztérium is.
Más határon túli párt képviselőivel nem lesznek hasonló tárgyalások
Kérdésre válaszolva Kovács László azt mondta, nem tartja szükségesnek bevonni a kormány és a vajdaságiak közötti tárgyalásokba a többi határon túli magyar párt képviselőit.
- Szlovákia és Szlovénia Magyarországgal együtt jövőre csatlakozik az EU-hoz, a horvátországi magyarok részéről nem vetődött fel a kettős állampolgárság igénye, az RMDSZ vezetői kedden Bukarestben szintén nem fogalmaztak meg ilyet, Ukrajnában pedig az érvényben lévő rendelkezések nem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot - mondta Kovács László.
Kasza József szerda délután Orbán Viktorral , a Fidesz elnökével és Dávid Ibolyával , az MDF vezetőjével is találkozik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...