Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadta megbízólevelét az új washingtoni magyar nagykövet

Cikk:

Szombati Béla washingtoni magyar nagykövet szerdán adta át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek. Szombati Béla a rendszerváltás utáni hetedik magyar nagykövet Washingtonban, aki Somogyi Ferencet váltotta a képviselet élén.

Szombati Béla washingtoni nagykövet szerdán átadta megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek, aki visszaigazolta a jó kétoldalú kapcsolatokat. A külképviselet vezetője az Obamával folytatott néhány perces eszmecserén beszélt a magyar kormány gazdasági válságkezelő lépéseiről, és megjegyezte, hogy Magyarország számára az elkövetkező évtized legnagyobb kihívása a roma integráció lesz.

Szombati Béla szeptember 14-én foglalta el állomáshelyét Washingtonban. A diplomata - aki a megbízólevél átadásával immár használhatja a rendkívüli és meghatalmazott nagykövet címet - a rövid ceremómián a Fehér Házban feleségével és idősebb fiával jelent meg. A nagykövet 13 kollégájával, mások mellett Olaszország, Kanada és Koszovó képviseletvezetőjével együtt mutatkozott be az elnöknek.

A nagykövet az elnöki hivatalnak küldött előzetes nyilatkozatában kiemelte, hogy Magyarország az osztrák-magyar határ megnyitásával fontos szerepet játszott a berlini fal 20 évvel ezelőtti leomlásában. Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az emberi jogok, az emberi méltóság és a szabadság védelmében, előmozdításában, valamint megállapította, hogy a magyar vízummentesség tavalyi megadása óta nincsen komolyabb megoldatlan kérdés a kétoldalú kapcsolatokban.

Obama írásos válaszában rámutat: az Egyesült Államok és Magyarország hosszú időre visszatekintő barátságot ápol egymással. "Történelmünk legnagyobb alakjai egymástól merítettek ihletet", amivel közvetve utalt egyebek mellett Kossuth Lajosra, akit nagy csodálattal és tisztelettel fogadtak a tengeren túlon. Az amerikai elnök kifejtette: az Egyesült Államok és Magyarország egymással szövetségben mozdítja elő a szabadság és demokrácia ügyét a világon, valamint a regionális és globális biztonságot. Méltatta Magyarország NATO-beli szerepvállalását, megköszönve azt a segítséget, amelyet Magyarország nyújt Amerikának egy guantánamói fogoly befogadásával, hozzájárulva ezzel a börtöntábor mihamarabbi felszámolásához.

Szombati Béla - aki a diplomáciai képviselet élén Somogyi Ferencet váltotta - korábban a külügyminisztérium stratégiai tervezési és információs főosztályát vezette, azelőtt Londonban és Párizsban volt nagykövet, a rendszerváltás idején a washingtoni nagykövetség kulturális attaséjaként dolgozott. Ő a hetedik washingtoni magyar nagykövet a rendszerváltás óta, és a negyedik azóta, hogy Magyarország 1999-ben a NATO tagjává vált.

Ugrás vissza Ugrás vissza...