Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hamarosan kormány elé kerül a Wekerle-terv

Cikk:

A Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett, széleskörű társadalmi, szakmai egyeztetéseket követően hamarosan elkészül a Wekerle-terv, a Kárpát-medencei gazdasági övezet stratégiai programja; megvalósítását miniszteri biztos irányítja majd - mondta Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron, a Gazdaság Házában tartott konzultáción.

Az egy éve, Móron útjára indított stratégia célja a gazdasági növekedés segítése, a hazai kis- és középvállalkozások stratégiai, exportpiaci pozícióinak kialakítása, illetve erősítése, a térségen belüli együttműködési lehetőségek kiaknázása, s hosszú távon a Kárpát-medencei gazdasági övezet létrehozása. A terv kitörési pontjai: a turizmus, az egészségipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a zöldgazdaság fejlesztése, a logisztikai lehetőségek kihasználása, a jármű- és gépipari hálózatok kialakítása és az azokban való együttműködés.

A Wekerle-terv nem pénzosztó, hanem szervező, az együttműködési lehetőségeket feltáró, a regionális kapcsolatok kialakítását, a Kárpát-medencei vállalkozások "hálózatosodását" elősegítő terv – mondta el Radetzky Jenő, a konzultációt szervező Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) elnöke. A terv részleteit a kamara mutatja majd be a vállalkozásoknak.

A Kárpát-medencei térséget érintő gazdaságfejlesztési lehetőségek feltárására az FMKIK az Echo Innovációs Műhellyel közösen, on-line kérdőíves és fókuszcsoportos kutatást végzett. A megkérdezettektől egyebek között arra vártak választ, hogy milyen gazdasági területen tudnák elképzelni az üzleti kapcsolatok fejlesztését a Kárpát-medencében működő vállalkozásokkal. A felmérés eredményéről a szerdai konzultáción számoltak be Ruff Tamás és Domokos Tamás szociológusok. Mint kiderült, a vállalkozások 22 százaléka beszállítói területen létesítene üzleti kapcsolatot a szomszédos országbeli cégekkel, 17 százalékuk az élelmiszergazdaságban, 9-9 százalékuk a jármű-és gépiparban, illetve a turizmusban és az egészségiparban tartaná lehetségesnek az együttműködést. Leginkább Románia, Szlovákia és Horvátország üzleti körei iránt érdeklődnek, s a megkérdezettek 25-27 százaléka tervezi, hogy ezekben az országokban üzleti kapcsolatot létesít.

Ugrás vissza Ugrás vissza...