Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött a környezet-egészségügyi miniszteri konferencia

Létrehozva: 2004. június 23.
Módosítás: 2004. október 27.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A környezet állapota és az egészség közötti összefüggést hangsúlyozták megnyitó beszédeikben a IV. Környezet-egészségügyi miniszteri konferencia előadói. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint a társadalom számára a legjobb befektetés a környezetvédelem és a gyermekek egészsége.

- Elfogadhatatlan, hogy a társadalom legsebezhetőbb tagjai fizessék meg az árát annak, hogy elmulasztjuk

megvédeni az egészséget a környezet veszélyeitől - fogalmazott Jong-wook Lee, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a IV. Környezet-egészségügyi miniszteri konferencia megnyitóján.

A WHO európai régióját alkotó 52 országból 50 képviselteti magát a gyermekeket veszélyeztető környezeti kockázatok feltárásáról, értékeléséről és az ellenük való küzdelemről szóló tanácskozáson. A rendezvényen több ezer politikus, egészségügyi és környezetvédelmi szakember, civil képviselő és fiatal vesz részt.

Jong-wook Lee megnyitó beszédében kitért arra, hogy a gyermekeket fenyegető veszély nemcsak fiatalkorban okozhat maradandó károsodást, hanem a felnőttkorban jelentkező betegségek miatt az egész társadalom megszenvedi a gyermekek egészségében okozott kárt.

Marc Danzon , a WHO európai területi igazgatója szerint a nemzetközi politikában egyre nagyobb szerepet kap a népegészségügy kérdése. Ennek bizonyítéka az is, hogy negyedik alkalommal rendeznek miniszteri szintű konferenciát a témában. Marc Danzon szerint a környezet-egészségügy nem kerülhető meg, hiszen a közelmúlt globális egészségügyi problémái legtöbbször környezeti okok miatt következtek be, ezekre pedig pusztán az egészségügyi ellátórendszer nem tud megfelelő választ adni.

- A környezet és az egészség közötti kapcsolatnak azonban nemcsak politikai szinten kell magától értetődővé válnia, hanem az összefüggéseket a társadalom valamennyi szintjén, az alapellátásban is látni kell - fogalmazott az igazgató. A háziorvosok azok, akik közvetlenül is találkoznak a betegekkel, így ők adhatnak tanácsot egy-egy kockázati tényező kiküszöbölésére.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter Magyarország környezet-egészségügyi elkötelezettségéről szólt. A miniszter megemlítette az 1997-ben elkészült Nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogramot, a tízéves népegészségügyi programot, és azt is, hogy Magyarország kezdetektől aktív szerepet vállalt a miniszteri konferenciák előkészítésében.

Kökény Mihály: az EU is előtérbe helyezi a szociális kérdéseket

Kökény Mihály szerint Magyarország nem egy gazdasági közösséghez csatlakozott május elsején, hanem egy kulturális, szociális - és így egészségügyi - közösséghez is. Az Európai Unió várhatóan a közeljövőben több figyelmet fordít szociális kérdésekre: a környezet-egészségügyi program továbbfejlesztésére és a járványok elleni koordinált felkészülésre. A miniszter fontosnak tartja a dohányzás elleni küzdelmet, hiszen Magyarországon a legnagyobb egészségkárosodást okozó rizikófaktorok között első helyen szerepel a dohányzás. Kökény Mihály szerint hamarosan itthon is fontolóra kell venni egy olyan drasztikus szigorító intézkedést , mint amilyenre Írországban került sor.

A miniszter felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az egészség megtartása és helyreállítása nemcsak az egészségügyi ellátórendszer feladata: az üzleti és a civil szektornak is tevékeny szerepet kell vállalnia.

Persányi Miklós: A legjobb befektetés a gyermekek egészsége és a környezetvédelem

- Személyesen is érint a napokban ismertetett tanulmány , mely szerint a gyermekek légúti betegségei és a szennyezett levegő között közvetlen kapcsolat van. Három gyermekem van, mindegyikőjük szenvedett valamilyen légúti betegségben kiskorában. Pontosan tudom, milyen az éjszaka közepén rohanni a kórházba azért, mert nem lélegzik a gyerek - mondta el Persányi Miklós az újságíróknak tartott tájékoztatón. A miniszter szerint az a pénz, amit környezetvédelemre vagy a gyermekek egészségének megőrzésére költ egy társadalom, soha nem felesleges kiadás. "Még ha sokak szerint túl sok, túl korai vagy értelmetlen is, biztos vagyok abban, hogy az ilyen módon kiadott pénz a legjobb helyre kerül" - tette hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...