Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európa miniszterei a gyermekek egészségéért

Létrehozva: 2004. június 25.
Módosítás: 2004. június 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzetközi cselekvési terv aláírásával zárult pénteken Budapesten a IV. Környezet-egészségügyi miniszteri konferencia. A rendezvényen 50 európai ország 40 minisztere és több mint ezer szakértője tanácskozott a gyermekeket érő környezeti ártalmak csökkentésének lehetőségeiről.

A háromnapos konferencia végén Európa 50 országának egészségügyi és környezetvédelmi miniszterei aláírták az "Európai cselekvési terv a környezetért és a gyermekek egészségéért" című dokumentumot. A miniszterek ezzel elkötelezik magukat, hogy konkrét intézkedéseket valósítanak meg az elkövetkező években a gyermekek életkörülményeinek, életesélyeinek javítása érdekében. A IV. Környezet-egészségügyi miniszteri konferencia részvevői megállapodtak abban, hogy rendszeres ás pontos mérésekre, információkra van szükség a gyermekek egészségét befolyásoló környezeti tényezőkről: a légszennyezettségről, a vízminőségről, a kibocsátott vegyi anyagokról, a balesetekről, sérülésekről és mérgezésekről, melyek együtt a 19 év alatti halálozások harmadáért felelősek.

A miniszteri konferenciák történetében Budapesten folyt a legszélesebb körű munka: a meghívott 52 országból 50 képviseltette magát, mintegy 40 miniszter látogatott el a plenáris ülésekre. A záródokumentumot Kökény Mihály egészségügyi miniszter, a konferencia elnöke, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Marc Danzon , az Egészségügyi Világszervezet területi igazgatója írta alá.

- A magyar kormány elkötelezett olyan lépésekre, amelyek közelebb visznek minket egy egészségesebb, biztonságosabb, boldogabb jövőhöz, gyermekeinkkel együtt - fogalmazott Persányi Miklós a konferenciát záró sajtótájékoztatón. Kökény Mihály egészségügyi miniszter a fiatalok szerepét emelte ki. Utalt arra, hogy első alkalommal vettek részt a munkában a tagállamok ifjúsági delegációi. - Én úgy érzem, hogy egy olyan generáció nő fel, amely az eddigieknél is érzékenyebb a környezet kérdései iránt, és elszántabb a környezetvédelem területén - közölte.

Nemzeti cselekvési tervek készülnek 2007-ig

Tekintettel arra, hogy a környezeti ártalmak minősége és ereje különböző Európa egyes régióiban, a miniszterek nemzeti akciótervek elkészítését javasolják 2007-ig. A konferencia részvevői felsorolnak ugyanakkor néhány helyi szinten meghozható döntést, amelyből a helyi politikusok felépíthetik saját stratégájukat, külön hangsúlyozva a megelőzés szerepét, mint a leghatékonyabb eszközt.

A gyermekek környezetét javító javaslatok között szerepel többek között:

  • Az iskolák környezetében csökkenteni a benzines járművek jelenlétét
  • Szmogfigyelő- és riasztórendszereket működtetni a városokban
  • Minden közterületen betiltani a dohányzást, különösen az iskolák és az egészségügyi intézmények környezetében
  • Az elhasznált víz szakszerű cseréje iskolákban, sportcentrumokban, fürdőhelyeken
  • A gyermekek számára veszélyt jelentő víz- és talajszennyezések felismerése
  • A benzin és az építkezéseken használt anyagok ólomtartamának, valamint a játékok vegyianyag-tartalmának törvényi szabályozása.

A részvevő miniszterek szükségesnek látják megrendezni az ötödik miniszteri konferenciát is, melyre 2009-ben kerülhet sor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...