Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Haladékot kér a kormány az egészségügyi rendszabályokra

Cikk:

Két év haladékot kérne a magyar kormány az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak való megfeleléshez - derül ki egy a kormány honlapjára csütörtökön felkerült határozat tervezetéből.

A kormányhatározat tervezete szerint a nemzeti erőforrás miniszternek június 10-ig kell kezdeményeznie a WHO-nál a szabályok megfelelés határidejének két éves meghosszabbítását. Erre az időre a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak való megfelelés érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat tervezete valamennyi miniszter számára különböző feladatokat ír elő.

A minisztereknek minden év október 31-ig, évente jelentést kell készíteniük a kormány részére a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak való megfelelés aktuális állapotáról, a szükséges fejlesztésekről, azok állásáról. A rendszabályok végrehajtásában közreműködő szervek együttműködésére, jelentési kötelezettségeire vonatkozó részletes szabályokról a minisztereknek ez év végig kell elkészíteniük előterjesztésüket a kormány részére.

Ezen felül a kormány felhívja a minisztereket, hogy a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak történő megfelelés érdekében 2013. március 31-ig dolgozzák ki az országos közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzeti reagálási tervet, amely alkalmas a nemzetközi jelentőségű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetek, vagy azok kialakulásának veszélyével járó helyzetek megelőzésére, kezelésére, az ágazatközi együttműködés rendjének meghatározására.

A határozat terve egyes minisztereknek számára azt írja elő, hogy dolgozzák ki a schengeni belső határokon alkalmazható, központi készletben tárolható mobil konténeres és/vagy sátras felépítésű, szélsőséges időjárási helyzetben is alkalmazható ellenőrző-mentesítő állomás kialakításához szükséges terveket, és azok költségvetési forrására tegyenek javaslatot. A tervek kidolgozásának határideje: július 31., az említett mobil ellenőrző állomásokat pedig 2013. december 31-ig kell létrehozniuk.

A tervezet értelmében ez év végéig meg kell vizsgálni, hogy a schengeni külső határok megfelelnek-e a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak. Ha ennek során a felelős miniszterek azt állapítják meg, hogy a schengeni külső határok nem felelnek meg teljesen, 2013. június 30-ig ki kell dolgozniuk a külső határok felkészüléséhez szükséges intézkedési tervet. Szintén év végéig kell felmérni azt is, hogy a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok veszélyhelyzeti ellenőrzőpontok 30 napos folyamatos működéséhez megvan-e a szükséges mennyiségű és minőségű egyéni védőfelszerelés. A szükséges felszerelés beszerzésének határideje: 2014. június 15.

A Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok szerinti veszélyhelyzeti ellenőrző pontok kijelöléséről szóló előterjesztést 2013. március 31-ig kell elkészíteni - olvasható a kormányhatározat tervezetében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...