Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkenő előítéletek a romákkal szemben

Létrehozva: 2004. szeptember 10.
Módosítás: 2004. szeptember 10.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Teleki László romaügyekért felelős politikai államtitkár szerint Zala megyében a rendőrség és a cigány szervezetek közötti együttműködés csökkentette a romákkal szembeni előítéleteket.
A rendőrség és a cigány szervezetek közötti együttműködés nagyban hozzájárult a népcsoporttal szembeni előítéletek csökkentéséhez - értékelte a kezdeményezést Teleki László . A Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért felelős politikai államtitkára példaként említette a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon elindult roma népismereti képzést, amely nyelvi, kulturális ismereteket, valamint konfliktuskezelési módszereket is tartalmaz. Teleki László szólt arról, hogy nem csak a roma másságot kell kezelni, hiszen sok esetben a rendvédelmi szervek munkatársai is ugyanilyen negatív megítélés alá esnek a roma lakosság körében. "Nem akarunk pozitív diszkriminációt, csak azt, hogy ismerjük meg és tiszteljük egymást, ezt pedig csak a személyes kapcsolatokon keresztül lehet megtanulni" - jegyezte meg.
A zala megyei rendőrség célja a közösségek és a rendőrség közötti együttműködés kialakítása. Ez azt jelenti, hogy a különböző társadalmi rétegeket jobban be kell vonni a bűnmegelőzési munkába - mondta Nemes Zoltán dandártábornok, Zala megye rendőr-főkapitánya.
A kisebbségi szervezetek segítségét kérte a tűzoltóparancsnok
Szintén a megelőzés és a civil kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta Egri Gyula nagykanizsai tűzoltóparancsnok, aki arra hívta fel a figyelmet: a térségben a lakástüzek túlnyomó többségének a roma lakosság a kárvallottja, ugyanakkor körükben nyoma sincs az önkéntes tűzoltói munkának. A parancsnok e helyzet megváltoztatása érdekében kérte a kisebbségi szervezetek segítségét. Az ezúttal már hatodik alkalommal megrendezett találkozón a helyi horvát és cigány kisebbség, a rendőrség, a tűzoltóság és a határőrség képviseltette magát.
Ugrás vissza Ugrás vissza...