Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyesített pályázati rendszer Zöld Forrás néven

Cikk:

Már várják a pályamunkákat a nemrégiben alaposan átalakított környezetvédelmi és vízgazdálkodási támogatásokra. A Zöld Forrás névre hallgató alapot az idén 25 milliárd forinttal tölti fel a szaktárca, ebből azonban a tavalyi kötelezettség-vállalások miatt csak alig több mint tízmilliárd osztható szét.
Zöld Forrás néven új, a korábbi támogatási forrásokat egyesítő pályázati rendszert indított útjára a napokban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Az egységes elvek alapján működő, ezért átláthatóbb alap mintegy 25 milliárd forinttal gazdálkodhat papíron az idén. A valóságban ugyanis az előző évek 2003-at terhelő, 14,4 milliárd forintos kötelezettség-vállalásai miatt csupán mintegy tízmilliárd forint osztható szét.
Az új rendszer - amely magában foglalja a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatot (KAC) és a Vízgazdálkodási Célelőirányzatot (VICE) - elsősorban a természetbarát fejlesztések megvalósításához nyújt támogatást. Ezeken felül persze jut pénz a szennyezett területek kármentesítésére, az illegális szemétlerakók rekultivációjára és a parlagfű-mentesítésre is.
Hat témakör a KAC-on belül
A KAC-on belül az idén hat témakörben lehet pályázni, ezek a hulladékgazdálkodás, a környezet-egészségügy, a természetvédelem, a társadalmi célú programok, a tájrendezési feladatok és a zöld falu-zöld város program.
Utóbbi azokat a településeket segíti, amelyek tenni akarnak környezeti állapotuk javításáért, viszont nincs pénzük a tervek megvalósítására. A hat kiemelt terület támogatására összesen 4,1 milliárd forintot különítettek el, ennek 36 százalékát a zöld falu-zöld város projekt támogatására; öt százalékát hulladékgazdálkodási feladatokra; ugyanennyit a környezet-egészségügyre és a természetvédelemre; tizenkét százalékát társadalmi célú programokra; valamint hét százalékát tájrendezésre költik.
Szennyvíztisztítás mindenek előtt
A VICE az idén a nagyléptékű csatornázási és szennyvíztisztítási beruházások létesítését tartja a legfontosabb feladatának. Az alap összesen 4,3 milliárd forint felett rendelkezik, igaz, az összeg felét csak jövőre lehet felhasználni.
Az önkormányzatok, önkormányzati társulások, illetve vízi közműveket üzemeltető szervezetek a vízellátás javítását célzó beruházásokra, csatornaépítésre, a szennyvízelhelyezés és tisztítás, valamint a vízbázisok védelmére irányuló fejlesztésekre és a csapadék elvezetését szolgáló létesítmények építésére kérhetnek pénzt. Új elem, hogy az elbírálásnál előnyt élveznek azok a települések, amelyek már elfogadták környezetvédelmi programjukat.
Folyamatosan fogadják a pályázatokat
A KAC-ra és a VICE-re szeptember 30-ig folyamatosan lehet pályázni, a kérelmeket a beérkezéstől számított három hónapon belül kell elbírálni a miniszternek.
Újdonság, hogy a vállalkozók csak kamattámogatást nyerhetnek el, további változás a pályázati díj bevezetése. Fontos, hogy csak a szükséges hatósági engedélyek birtokában ítélhető meg az állami támogatás. Az elnyert forrásokat pedig - a kamattámogatás kivételével - általában teljesítésarányosan utalják át.
Négymilliárd kármentesítésre
Döntés született arról is, hogy a tavalyi pályázatokat 1,2 milliárd forinttal fejelik meg a Zöld Forrásból, és szintén az idei keret terhére mintegy másfélmilliárd forintot ad a tárca a hét legkedvezőtlenebb helyzetű megyének.
Nyolcszázmilliót különítettek el az azonnali beavatkozást igénylő környezeti károk felszámolására. Több mint négymilliárd forintot fordítanak az Országos Kármentesítési Programra, a káros anyagok begyűjtési és újrahasznosítási rendszereinek működtetésére, valamint környezet- és természetvédelmi szakmai programok megvalósítására. Megközelítőleg 1,8 milliárd forint marad a rendszer működtetésére, a felhasználás ellenőrzésére és főként az előre nem tervezhető kiadásokra.
A KAC pályázatok itt tölthetők le.
Ugrás vissza Ugrás vissza...