Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Alkotmánybírósághoz fordult az államfő a Btk. módosítása miatt

Létrehozva: 2008. március 1.
Módosítás: 2008. március 3.
Forrás: Köztársasági Elnöki Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Köztársasági Elnöki Hivatal
Stratégiai és Kommunikációs Főosztály
2008. március 1.

Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló törvényt.

Az Országgyűlés a gyalázkodás tényállásának Büntető Törvénykönyvbe illesztésével olyan magatartásokat és testmozdulatokat kívánt büntetni, melyek alkalmasak a magyar nemzet, vagy valamely társadalmi csoport tagjai méltóságának megsértésére. A törvény elfogadását sem a Kormány, sem a kisebbik koalíciós párt, sem az ellenzék nem támogatta. A Kormánynak az Országgyűlésben ismertetett álláspontja szerint a választott jogi megoldás a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó alkotmánybírósági határozatokkal ellentétes.

Sólyom László is osztotta a Kormány aggályait a törvény alkotmányosságával kapcsolatban, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az államfő indítványában felhívta a figyelmet arra is, hogy az Alkotmánybíróság 2004-ben egy hasonló tartalmú, de a véleményszabadságot kevésbé korlátozó törvényt is alkotmányellenessé nyilvánított már. Sólyom Lászlónak még alkotmánybíróként, később közéleti szereplőként és jelenleg államfőként is következetesen képviselt véleménye szerint a rasszizmus ellen az alkotmányosság fenntartásával, és elsősorban politikai eszközökkel lehet és kell küzdeni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...