Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EüM-reagálás az Alkotmánybíróság döntésére

Létrehozva: 2008. június 18.
Módosítás: 2008. június 19.
Forrás: Egészségügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egészségügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2008. június 18.

A tárca üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság (AB) a gyógyszer-gazdaságossági törvény kapcsán benyújtott nagyszámú indítvány döntő többségét elutasította.  

Két helyen kifogást emelt, az egyik a gyógyszerismertetői regisztrációs díjra vonatkozó szabályozás, a másik pedig a különböző gyártókra vonatkozó rendelkezések. A tárca fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a gyógyszerismertetői regisztrációs díj intézményét nem, de a részletes szabályozás egyes pontjait találta csak alkotmányellenesnek.

A tárca úgy látja, hogy az AB határozata mindkét kérdésben egyértelmű és világos útmutatást adott a kifogásolt kérdések alkotmányossá tételéhez. Az alkotmányossági követelményekkel kiegészített új szabályozást az Országgyűlés őszi ülésszakára tervezzük benyújtani. A regisztrációs díjakból befolyó bevételekre az egészségügy finanszírozásához szükség van.

A döntés a közzétételt követő naptól hatályos, ezért a június 17-ig fennálló fizetési kötelezettségüknek az érintetteknek teljesíteniük kell. A megsemmisítés nem érinti a határozat közzététele előtt létrejött jogviszonyokat, a belőlük származó jogokat és kötelezettségeket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...