Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az adószabályok egyszerűsítéséről döntött a kormány

Létrehozva: 2006. november 10.
Módosítás: 2006. november 10.
Forrás: Miniszterelnöki Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
Budapest, 2006. november 10.

Több adószabály módosításáról, egyszerűsítéséről döntött a kormány. Az adózási rendszer ésszerűsítése mellett adókedvezmények bevezetését is kezdeményezi a kabinet az elektronikus adóbevallás megkönnyítése érdekében.
A vállalkozások számára januártól kötelezővé váló elektronikus adóbevallás teljesítésnek megkönnyítése érdekében adókedvezmények nyújtását kezdeményezi jövőre a kormány.
Adókedvezményt kapnak a 4 millió forint éves árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és vállalkozások. Ha ezek a vállalkozók és vállalkozások számviteli és könyvviteli szolgáltatást vesznek igénybe, a szolgáltatás díjának 15 százalékát írhatják le az adójukból. Amennyiben nem vesznek igénybe könyvelői szolgáltatást, akkor a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internet szolgáltatás együttes összegének 10 százalékát írhatják le a társasági adóból, illetve a vállalkozói személyi jövedelmadóból. Szintén adókedvezményt vehetnek igénybe a 25 millió forint éves árbevételt el nem érő könyvelők és könyvelőcégek a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internet szolgáltatás értéke alapján.
A 4 millió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkező eva-alanyok is kedvezményben részesülnek: ha a vállalkozás könyvelő szolgáltatását veszi igénybe, a fizetett díj 60 százaléka csökkenti az eva alapját. Ha önmaga készíti el a bevallásait, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezései értékének 20 százalékával, továbbá az általa igénybe vett internet szolgáltatás díjának 40 százalékával csökkentheti az eva-alapot. Ez utóbbi vonatkozik a 25 millió forint bevételt el nem érő evás könyvelőkre is.
Az ingatlan-bérbeadásnál is módosul a jogszabály. A hatályos szabályozás szerint, ha valaki ingatlant ad bérbe, a különadózás helyett választhatja, hogy a jövedelme az összevont adóalap részeként adózzon, azonban e választása csak négy egymást követő adóévre szólhatott. 2007. január 1-jétől akár minden évben dönthet a bérbeadó arról, hogy az ingatlan bérbeadásából származó jövedelme után különadózóként vagy az összevont adóalap részeként adózik.
Változás, hogy a szövetkezeti tagi kölcsön és célrészjegy után fizetett kamat is 20 százalékkal adózik. Ez a szabály visszamenőlegesen is alkalmazható, ha az a magánszemély számára előnyösebb.
Ugyancsak újdonság, hogy az elvárt adóra és a különadóban is alkalmazhatók a kedvező EU-szabályok az egyesülésekre, szétválásokra, kedvezményezett eszközátruházásokra és részesedéscserékre. Döntés született arról is, hogy az ekho-t munkaviszonyban választó adózónak is legalább havonta a minimálbérnek megfelelő összeg után kell járulékot fizetnie.
További változást jelent, hogy az áfa-törvény egyszerűsíti a számlatartalmat: a továbbiakban nem kell feltüntetni a fizetés módját és a határidejét. Azoknak a vállalkozóknak, akiknek nincs alkalmazottjuk, a jövőben nem kell minden hónapban nullás bevallást adniuk, csak akkor kötelezettek a havi bevallás benyújtására, ha kifizetést teljesítenek.
Az Európai Unió 2007-es bővítése után Romániából és Bulgáriából – illetve Románián keresztül Ukrajnából – továbbra is csak 200 szál cigarettát hozhatnak be az utazók adómentesen, mivel a két országban csak 2010-ben vetik ki az unióban meghatározott minimális jövedéki adót a cigarettákra.
Ugrás vissza Ugrás vissza...