Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Továbbra is csökkenthető az adóalap, érvényesíthető a kedvezmény az adományok után

Létrehozva: 2008. december 30.
Módosítás: 2008. december 30.
Forrás: Pénzügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az év végi ünnepek alatt a sajtóban megjelent olyan vélemény, miszerint a hazai szervezetek az idén kevesebb adományt kapnak, és ennek az az oka, hogy az adakozókat megadóztatják. E vélemény megalapozatlanul hazugsággal vádolja azokat, akik e kérdésben az Európai Unió gyakorlatára hivatkoznak.
A megfogalmazott véleménnyel szemben az a valóság, hogy sem a személyi jövedelemadóban, sem a társasági adóban nem változtak az adományozással kapcsolatos szabályok, az általános forgalmi adózás előírásaiban pedig az Európai Unió hozzáadott értékadóról szóló irányelve érvényesül.
Továbbra is ugyanolyan feltételekkel csökkenthető az adóalap a személyi jövedelemadóban és érvényesíthető a kedvezmény a társasági adóban az adományok után, mint korábban.
Jövőre az általános forgalmi adózás adományokkal kapcsolatos szabályai sem változnak.
Magyarországon az adománnyal kapcsolatos általános forgalmi adózási szabályok 2008. január elsejével - teljes mértékben igazodva a hozzáadott értékadóról szóló uniós irányelvhez - némileg megváltoztak.
Ezek szerint, ha az adóalany eleve adományozás céljából szerzi be a terméket, úgy a beszerzést terhelő áfát nem vonhatja le, ugyanakkor az ingyenes termékátadás után az adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.
Mivel nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a pénzadás, a pénz adományozás, ez esetben sem kell áfa következménnyel számolni.
Áfa mentesen adható kis értékű - a hatályos magyar szabályozás szerint 5000 forintot meg nem haladó - ajándék is.
Amennyiben magánszemélyek adományoznak, ez szintén áfa mentesen megtehető.
Csak abban az esetben kell áfa fizetési kötelezettséggel számolni, ha az ingyenesen átadott termék beszerzésekor az adóalany levonta a terméket terhelő áfát. Ebben az esetben sem az adományozottnak kell megfizetni az áfát, hanem az adományozónak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...