Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeptember 24-ével lezárult Szabó Máté ombudsman hivatali mandátuma

Létrehozva: 2013. szeptember 26.
Módosítás: 2013. szeptember 26.
Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Prof. Dr. Szabó Máté jogász-politológust 2007-ben választotta meg a magyar törvényhozás az állampolgári jogok országgyűlési biztosává. Az ombudsman mandátuma hat évre szól, ez az időszak 2013. szeptember 24-éig tartott. Szabó Máté hivatali ideje alatt, 2012. elején a korábban négy biztossal működő alapjogvédelmi rendszer helyén létrejött az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amelyben az ombudsman mellett a jövő nemzedékek és a nemzetiségek jogainak védelmével megbízott két helyettes dolgozik.
 
A távozó biztos hivatali búcsúrendezvényén több beszéd is méltatta azt a munkát, amelyet Szabó Máté hat év alatt végzett. Erre az időszakra esett az a globális és hazai gazdasági-pénzügyi válság, amelynek kihívásai az alapvető jogok érvényesülésében is megmutatkoztak és elsősorban a különben is leginkább rászorulókat sújtották. Ezt, de az alapjogvédő intézmény ismertségének növekedését is tükrözte az ombudsmannak benyújtott egyre több panasz és az elmúlt több mind másfél évben – a törvényi felhatalmazások bővülését követően – az alkotmánybírósági indítványok megszaporodott javaslatai. 2012-re a közvélemény-kutatási adatok szerint az emberi méltóság sérthetetlenségét hirdető ombudsmani intézmény az első helyre került az állampolgári közbizalom rangsorában.
 
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke – egykori adatvédelmi biztos – a búcsúrendezvényen a hivatala kitüntetését is átadta Szabó Máténak annak elismeréseként, ahogyan a biztos részt vett az adatvédelmi munka folytonosságának garantálásában. A hivatalában maradó Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmével megbízott biztos-helyettes a Justitia Regnorum Fundamentum díjat – a legjelentősebb ombudsmani elismerést – nyújtotta át a távozó alapjogi biztosnak.
 
A mandátumidőszakban mindvégig meghatározó projektsorozatban – Szabó Máté új munkamódszerében - a leginkább rászorultak és kiszolgáltatottak alapjogai álltak a középpontban. Negyvennél több kiadvány mutatta be az elemzéseket és következtetéseket, ajánlásokat, amelyeket az ombudsman megfogalmazott a többi között a gyermekek, a munka világában érintettek, a közfoglalkoztatottak, az egészségügyben dolgozók és az egészségükért aggódók, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok, az idősek, a kisgyermekes anyák jogérvényesítésének helyzetéről és az abból levonható következtetésekről. 
 
Többéves projekt vizsgálta a különféle zárt intézmények állapotait. Közöttük volt a büntetés-végrehajtás is, amelynek országos parancsnoka a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért ezüst emlékplakettjével ismerte el azt a tevékenységet, amellyel az ombudsman és hivatala hozzájárult a hazai bv-intézetekben fogvatartottak és a személyzet helyzetének javításához. 
 
A Magyar Országgyűlés 2013. szeptember 25-i hatállyal Dr. Székely Lászlót választotta meg a Prof. Dr. Szabó Máté helyébe lépő következő alapjogi biztosnak.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...