Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:A fogyatékossággal élőket segítő kutyák alkalmazásának körülményeiről – az államtitkárság válasza az ombudsman utóvizsgálatára

Cikk:

Egyetért a szociális ügyekért felelős államtitkárság az alapvető jogok biztosának megállapításaival, azokat intézkedéseiben figyelembe is veszi. Erről kapott tájékoztatást Székely László ombudsman, aki előrelépést tapasztalt a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák alkalmazását érintő szabályozásban, azonban a gyakorlat ellentmondásaira is felhívta a figyelmet.

Az ombudsman már 2008-ban is vizsgálta a vakvezető kutyákkal közlekedők jogait. A biztos akkor kezdeményezte olyan jogszabályi rendelkezések megalkotását, amelyek elrendelik, hogy a vakvezető kutyával közlekedők az élelmiszer-elárusító helyekre a segítő kutyáikkal is bejussanak, a mindennapi szükségleteik kielégítése során ne érje őket hátrány a fogyatékosságuk miatt. Az illetékes miniszter az akkori ombudsmani kezdeményezéssel egyetértett, a jogszabályi védelem körét kiterjesztette az úgynevezett segítő kutyára, amely a fogyatékossággal élők segítségére van az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joguk gyakorlásában, önálló életvitelük támogatásában, veszélyhelyzetek elhárításában.
 
Az alapvető jogok biztosa négy évvel a jogszabály-módosítás hatályba lépése után utóvizsgálatban tekintette át a segítő kutyák alkalmazásának gyakorlatát. Székely László előrelépést tapasztalt, a korábbinál lényegesen kevesebb a korlátozás. 
 
A megkeresett közszolgáltatók például akadálymentes és a segítő kutyával is megközelíthető ügyfélszolgálati irodákat, várótermeket, eladó tereket alakítottak ki. Egyes kereskedelmi üzletláncok is kiemelt figyelmet fordítanak a munkatársaik tájékoztatására, továbbképzésére, oktatására. Forgalmi okokból ugyan nem minden esetben lehetséges, de ha tehetik, a mozgólépcsőt is leállítják, ha valaki segítő kutyával akar lejutni a metróhoz.
 
A kiképző szervezetek szerint viszont egyes területeken továbbra is megtiltják a belépést segítő kutyákkal. Ennek hátterében a jogszabály ismeretének hiánya, vagy nem megfelelő ismerete és a jogszabályi kötelezettségek ellenőrzésének hiánya állhat. A jogi szabályozással kapcsolatban a vizsgálat feltárta, hogy nincs összhangban a segítő kutyák alkalmazását szabályozó rendelet és a szabálysértési törvény. A rendelet szerint a segítő kutyára nem kell szájkosár, a törvény ezzel szemben leszűkíti a segítő kutya fogalmát a vakvezető, illetve a mozgáskorlátozottakat segítőkutyára és így hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő, valamint a terápiás kutyát alkalmazó embereket hátrányos megkülönböztetés éri. Problémaként merült fel az is, hogy a hatályos jogszabályok, a még kiképzés alatt álló, tanuló segítő kutyák helyzetét sem rendezik megfelelően. Nehezíti a kiképző szervezetek és kutyára várakozók életét az is, hogy nincs elegendő pályázati forrás a segítő kutyák kiképzésére.
 
Székely László alapjogi biztos az illetékes minisztériumokhoz fordult. A szociális ügyekért felelős államtitkárság válaszában arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy egyetért a biztos jelentésében tett megállapításokkal, azokra az intézkedések során figyelemmel lesz, a megoldás érdekében, a többletforrások ügyében pedig egyeztetést szándékozik kezdeményezni a Nemzetgazdasági Minisztériummal.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...