Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szigorodnak a hulladékká vált elemek és akkumulátorok visszavételének és kezelésének szabályai

Létrehozva: 2008. június 25.
Módosítás: 2008. június 26.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. június 25.

Idén szeptembertől tilos lesz a legkomolyabb környezeti veszélyt jelentő ipari és gépjármű akkumulátorokat hulladéklerakókba tenni vagy elégetni. Ez jelentős környezetvédelmi előrelépést jelent, és jobban érvényesül majd a gyártói felelősség elve - jelentette ki Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A gyártóknak a jelenleginél magasabb arányban lesz kötelező visszagyűjteni a használt elemeket és akkumulátorokat, és az így visszagyűjtött hulladékot kötelesek lesznek teljes mértékben újrafeldolgozni.

Az EU jogszabályok hazai átültetésének eredményeképpen idén szeptembertől tilos a 0,0005 tömegszázalékot meghaladó higanyt, valamint a 0,002 tömegszázalékot meghaladó kadmiumot tartalmazó hordozható elem, illetve akkumulátor forgalomba hozatala, és ugyancsak tiltja a jogszabály, hogy a hulladékká vált ipari és gépjármű akkumulátorokat hulladéklerakókba tegyék vagy elégessék.

Amellett, hogy 2009. júliusától minden kereskedő köteles lesz ingyenesen visszavenni a használt elemeket és akkumulátorokat, és ehhez gyűjtőedényeket a gyártónak kell biztosítania, jövő nyártól a gyártónak a jelenlegi 18 százalékosnál magasabb arányú begyűjtési kötelezettsége lesz. Az új szabályozás 2009-re 19%-os, 2012-re 25 %-os, 2016-ra pedig 45%-os begyűjtési arányt ír elő. A gyártó az így visszagyűjtött hulladékot köteles lesz teljes mértékben újrafeldolgozni, azaz anyagában hasznosítani. Az új szabályozás ráadásul szigorúbb újrafeldolgozási hatékonysági mutatókat ír elő a begyűjtött ólom-, a nikkel-kadmium és egyéb fémtartalmú hulladékelemek és akkumulátorok hulladékkezelési folyamataira.

A gyártóknak emellett nagyobb mértékű vagyoni biztosítékot kell letenniük, és a kiszabható hulladékgazdálkodási bírságok mértéke is növekszik, így esetenként akár félmilliós bírság is sújthatja azt, aki nem tartja be a szabályokat.

„A fogyasztókhoz egyre közelebb található és megnövekedett számú visszagyűjtő pont jobban ösztönzi majd az embereket is a hulladékok visszavitelére" - hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter.

Az új szabályozás a gyártónak címkézési és tájékoztatási kötelezettséget is előír: az elemen és akkumulátoron fel kell tüntetni a felhasznált anyagok környezetre és emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásait, valamint az elkülönített gyűjtésre utaló áthúzott, kerekes hulladékgyűjtő ábrát. Emellett a gyártóknak kötelező lesz tájékoztatni a fogyasztókat a visszavételi, begyűjtési és újrafeldolgozási rendszerekről, valamint a kereskedő ingyenes átvételi kötelezettségéről is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...