Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyorsjelentés az államháztartásról - 2009 december

Cikk:

Nagy biztonsággal teljesült a múlt évi pénzforgalmi államháztartási hiánycél

Az államháztartás központi alrendszerében 2009. decemberében a várt 135 milliárd forintos többlettel szemben 205 milliárd forintos szufficit keletkezett.

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélkül számított egész éves múlt évi hiánya a prognosztizált GDP arányosan 3,8 százalékos deficit helyett kisebb, 3,6 százalék lett.

Mindezek alapján nagy biztonsággal feltételezhető, hogy a teljes államháztartás - az önkormányzatokat is figyelembe véve - pénzforgalmi egyenlege az éves hiánycélnak megfelelően, azon belül alakult. (Az önkormányzatok gazdálkodásáról végleges adatok csak később állnak rendelkezésre.)

Decemberben a központi költségvetés 176,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos szufficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 8,1 milliárd forintos deficittel zártak.

Az év utolsó hónapjában - ahogy azt a Pénzügyminisztérium előre jelezte - alacsonyabban alakultak a kiadások a 2008-as, illetve a 2007-es költségvetési költéshez képest. Ez részben a maradványtartásnak, a hónapok óta működő kincstárnoki rendszernek köszönhető, illetve annak, hogy augusztus óta egyre inkább érvényesülnek az idén hozott kiadáscsökkentő intézkedések. A költségvetési szervek havi kiadásai nyár vége óta, hónapról-hónapra az előző esztendőkhöz képest alacsonyabban alakultak.

Miközben a kiadások alapvetően a keretek között maradtak, a tervezett bevételek összességében megvalósultak, sőt, kedvezőbben is alakultak. Ennek az eredménye, hogy decemberben a szufficit 70 milliárd forinttal több lett.

Az év utolsó hónapjában a szigorú gazdálkodás mellett valamennyi tervezett és szükséges kiadás megvalósult.

Mindezek eredményeként 2009-ben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - mérlege 918,6 milliárd forintos deficittel zárt. A Pénzügyminisztérium prognózisa 992,4 milliárd forintos hiánnyal számolt. Egy évvel korábban, 2008-ban, a válság által csak kis részben érintett esztendőben az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 910,6 milliárd forint volt, vagyis lényegében annyi, mint a válság által erősen sújtott 2009-es esztendőben.

 Az alrendszerek december végi főbb pénzforgalmi adatai a következők:PM államháztartási prognózisok és tényadat 2009-re a GDP százalékában
 
Szept. prog.
2009 tény
Pénzforg. hiány önkorm. nélk.
3,8
3,6
Pénzforg. hiány önkorm.-kal
4,1
 
Eredményszemléletű hiány önkormányzatokkal
3,9
 

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...