Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÁNTSZ-közlemény: Hogyan és miért lesz a kémiai terhelési bírságból laptop és nyomtató?

Cikk:


ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
2008. augusztus 6. 

Magyarországnak az Európai Unió tagjaként a kémiai biztonság területén is jelentős tagállami kötelezettségei vannak. A REACH rendelet hazánk vegyi anyag gyártóinak, importőreinek, forgalmazóinak és a rendelet betartását ellenőrző hatóságnak, az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetének és az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak is folyamatos feladatot ad. A vegyi anyag gyártók, forgalmazók és importőrök - mintegy háromezer hazai vállalkozás - 2008. december elsejéig előregisztráltathatják magukat.

Hazánk is részt vesz a biocid (bizonyos élőlény csoportokat szelektíven károsító anyagok, hatások) hatóanyagok és termékek uniós felülvizsgálati programjában, amelynek hazai koordinálására - ún. biocid kompetens hatóságként - az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalt jelölték ki. A programban az OTH feladata, hogy elvégezze az EU Bizottsága által, számára kijelölt 12 biocid hatóanyag, 39 alkalmazásával kapcsolatos felülvizsgálati eljárást és lefolytassa a Közösségi Jegyzékre felkerült hatóanyagokat tartalmazó termékek engedélyeztetési eljárását. Ez természetesen egyre több feladatot jelent az ÁNTSZ kistérségi intézeteiben kémiai biztonsággal foglalkozó munkatársaknak is, hiszen elsőfokú hatósági jogkörüknél fogva ők hivatottak ellenőrizni, adott esetben forgalomból kivonni a nem engedélyezett biocid hatóanyag-tartalmú termékeket. Az ÁNTSZ nagy hangsúlyt helyez a kémiai biztonság új kihívásainak való megfelelés érdekében az ellenőrzést végző munkatársai szakmai képzésére, valamint az infrastrukturális fejlesztésre. Ennek jegyében, a vonatkozó jogszabályoknak is megfelelve történik az informatikai-számítástechnikai fejlesztés.

A 2007. július 11-én az ÁNTSZ kémiai biztonsággal foglalkozó munkatársainak átadott 22 db laptop és 21 db digitális fényképezőgép, valamint a jelenleg átadásra kerülő 15 db laptop és laptopokhoz csatlakoztatható 20 db mobil nyomtató az EU által nagyon szigorúan vett kémiai biztonsági, és ezen belül biocid feladatok magas szintű ellátásához járul hozzá. A hordozható számítógépek segítségével a tisztiorvosi szolgálat a kémiai biztonsági ellenőrzések alkalmával gyorsan, pontosan, szakszerűen végezheti az ellenőrzéseket és győződhet meg a forgalomban található termékek biztonságosságáról. A nyomtatók alkalmazásával lehetőség nyílik az elektronikusan megírt jegyzőkönyvek helyszínen történő nyomtatására.

Jelenleg az országban mintegy 125 fő lát el kémiai biztonsági ellenőrzést teljes vagy más szakterülettel megosztott munkakörben. A kémiai biztonsági szempontok ellenőrzésére is kiterjedő ellenőrzések száma 2007-ben 9340 volt. A kémiai terhelési bírságból származó bevétel 2007-ben 55, 5 millió forint volt. Az idei év első félévében a jogerőre emelkedett kémiai terhelési bírságok összege meghaladta a 32, 9 millió forintot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...