Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÁNTSZ: Sikeres az influenza oltási kampány!

Cikk:


ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kommunikációs Főosztály
2008. november 13.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2007-ben a korábbinál erőteljesebb oltási kampányt, új kommunikációs stratégiát határozott el. 2001 és 2006 között ugyanis nem sikerült teljesíteni az influenzajárványra való felkészülés egyik legfontosabb célkitűzését, a lakosság - ezen belül a legveszélyeztetettebb krónikus betegek, időskorúak - növekvő arányú védőoltását. Veszélybe került az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt és az Európai Unió Járványügyi Központja (ECDC) által is átvett cél, az időskorú lakosság 75%-os átoltása 2011. évre. A világjárványra - pandémiára - való felkészülés egyik fontos gyakorlati követelménye a szezonális influenza elleni védőoltások folyamatosan növekvő aránya is.

Az intenzívebb és következetesebb kampány már a 2007-2008-as szezonban éreztette hatását, idén pedig teljes sikerre számíthatunk. A 2007-2008-as szezonban megállt a védőoltások számának csökkenő tendenciája, idén pedig 1 hónap elteltével elmondhatjuk, hogy a térítésmentes oltóanyagot a legaktívabban oltó körzetekben, megyékben már felhasználták. A veszélyeztetett korosztály nem marad oltóanyag nélkül: a háziorvosok személyre szólóan kérhetik meg részükre a térítésmentes védőoltást.

Valamennyi ÁNTSZ régió és kistérség elkészítette saját influenza felkészülési tervét. Az országos háziorvos szakfelügyelő főorvos felkészítést tartott a háziorvos szakfelügyelők részére, akik fokozott figyelemmel kísérték saját területükön kollégáik oltási tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordítottunk az oltásban leginkább elmaradt körzetekre. Ezeken a területeken a szakfelügyelő főorvos és a kistérségi tisztifőorvos helyszíni szemlén vizsgálta az elmaradás okait és együtt javaslatot tettek az eredmények javítására.

Gazdasági érdekeiket is figyelembe véve, egyre több cég szervezi meg saját költségén a dolgozók önkéntes védőoltását. A rizikócsoportoknak szánt oltóanyagból a területi ÁNTSZ-ek a háziorvosok mellett egyre nagyobb mértékben kielégítik a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok orvosaitól beérkező igényeket is. A védőoltás felvételében példát mutatnak az egészségügyi és a szociális intézmények is. A stratégiai cégek (közmű vállalatok, közlekedési cégek) mellett mind több hazai kis-és középvállalat állítja össze pandémia felkészülési tervét, amelyben kiemelt helyet kap a szezonális influenza védőoltások megvásárlása és önkéntes alapon történő felajánlása a dolgozók részére.  

Örvendetes, hogy a gyógyszertári forgalomban kapható influenza védőoltás iránt is növekszik az igény. A lakosság egészségtudatos: egyre többen vásárolnak szezonális influenza védőoltást.

A sajtótájékoztatón dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: azok számára, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, az állam minden körülmények között biztosítja az ingyenes oltóanyagot. Influenza vírust Magyarországon ebben a szezonban még nem mutattak ki, tehát van még idő a védőoltás beadatására.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...