Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÁNTSZ: Óvataosan egyes bútorokkal és lábbelikkel!

Cikk:

ÁNTSZ
Kommunikációs Főosztály
2009. június 23.


Lakossági tájékoztató

Az Európai Unió néhány tagállamában – köztük hazánkban is – jelentkező lakossági panasz, majd az azt követő vizsgálatok kapcsán bebizonyosodott, hogy egyes bútorok és lábbelik károsították vagy károsíthatják az azokkal érintkezésbe kerülő fogyasztók egészségét. A klinikai vizsgálatok szerint az egészségügyi panaszokat a dimetil-fumarát nevű gombaölő hatású biocid vegyület okozta.

A gyártók annak érdekében használják e vegyületet, hogy segítségével elpusztítsák azokat a penészgombákat, amelyek bőráruk, elsősorban bútorok, cipők anyagát nedves környezetben való tároláskor vagy szállításkor károsíthatják. A DMF-et leggyakrabban a bútor belső részére rögzített vagy a lábbelit tartalmazó dobozokba tett kis zacskó tartalmazza (nem összekeverendő a levegő páratartalmát megkötő szilikagéllel). A párolgó DMF impregnáló hatásával védi a terméket a penészedéstől.

A DMF a ruhán keresztül a bőrig hatolhat, ahol érintkezés útján fájdalmas bőrgyulladást, viszketést, irritációt, kivörösödést okozhat. A DMF tiltott biocid anyagnak számít, ami az EU területén történő forgalomba hozatalának, forgalmazásának, felhasználásának teljes tiltását jelenti. A DMF jelenléte az említett bőrárukhoz, esetleg textíliákhoz kapcsolódóan, importált, azaz az EU területén kívülről származó termékek esetében lehetséges. Uniós adatok szerint a bizonyítottan DMF-et tartalmazó termékek közel 80 %-ban Kínából származtak.

A DMF jelenlétét sajnos nem minden esetben tüntetik fel, de találkozhatunk „contains DMF” = DMF-et tartalmaz vagy más hasonló felirattal, címkézéssel. A dimetil-fumaráttal kezelt termékek forgalmazásának tiltása 2009. május 1-től hatályos. Amennyiben a már megvásárolt termék dokumentáltan tartalmaz DMF-ot, ill. DMF feliratú tasakot, a forgalmazó köteles a terméket visszavenni.

Magyarországon a 2009/251 EK határozat átültetését követően a dimetil-fumarát biocidot tartalmazó termékek forgalmazásának megtiltásáról szóló 14/2009. (IV. 29.) EüM rendelet alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzi a dimetil-fumaráttal kezelt termékek piacról történő kiszűrését, forgalmazásának megtiltását. Szolgálatunk kiemelten kezeli e termékek ellenőrzését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság ne kerüljön kapcsolatba dimetil-fumaráttal.

Felhívjuk minden vásárló figyelmét, – különösen az EU-n kívüli importból szárazó bőrtermékekkel kapcsolatban – hogy kérjenek felvilágosítást a forgalmazótól a megvásárolandó termék esetleges dimetil-fumarát tartalmáról, illetve tanúsítsanak tudatos és körültekintő vásárlói magatartást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...