Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tizenkettőre emelkedett a hazai új influenza esetek száma

Cikk:

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
2009. július 3.

Az elmúlt 24 órában Magyarországon egy új influenzavírus által okozott megbetegedést igazoltak, így az eddig megerősített esetek száma 12-re emelkedett.

Július 3-án az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályán vizsgált 2 influenza gyanús beteg közül egy 38 éves férfinél igazolódott be az influenza A(H1N1)v vírus kóroki szerepe. A beteg nem járt külföldön az elmúlt időszakban, de egy munkatársa 2009. június 26-án érkezett haza az Egyesült Államokból. A beteg tünetei 2009. június 30-án kezdődtek: láz, torokfájás és rossz közérzet miatt kereste fel a budapesti Szent László Kórház ambulanciáját, ahol légúti mintát és vért vettek tőle. Az ambuláns ellátás után a beteget otthonába bocsátották. Mivel a beteg állapota nem mutatott javulást, önként jelentkezett kórházi felvételre, jelenleg az állapota kielégítő.

A beteg fertőződési körülményeinek felderítése folyamatban van, a járványügyi vizsgálatokat az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének epidemiológusai végzik. Több olyan személyt találtak, akik szorosabb kontaktusba kerültek a beteggel. Két esetben a gyorsteszt pozítivitást mutatott. Az influenza A(H1N1)v kimutatására a vizsgálatok folyamatban vannak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...