Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indokolt a koraszülött ellátást biztosító centrumok fejlesztése

Cikk:

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
2009. július 14.

Bár Magyarországon a csecsemőhalandóság mértéke elfogadható, a perinatális mortalitás az elmúlt 20 évben lényegesen javult, ezzel szemben a koraszülések gyakorisága sajnálatosan ugyanezen időszak alatt lényegében nem csökkent. Az ismert adatok feltétlenül indokolják a koraszülött ellátást biztosító Perinatális Intenzív Centrumok fejlesztését, amelynek tényét az ÁNTSZ vizsgálatai is alátámasztották. Ezen belül természetesen a műszer állomány korszerűsítése elengedhetetlen.

Ennek jegyében a probléma ismeretében az Egészségügyi Minisztérium támogatja a fejlesztéseket, és ezért felkérte a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy tegyen javaslatot, és határozza meg a szükséges korszerűsítések tartalmát és irányát. Ennek értelmében a Kollégium 2009. májusi ülésén az EüM képviselője jelenlétében megállapodott a pénzügyi támogatások mértékéről és forrásairól.

Az igen hatékony intézkedések mellett természetesen a humán erőforrás fejlesztés is fontos feladat, amelyet nyilvánvalóan rövid távon nem lehet megoldani. Meg kell állapítani, hogy a PIC-ben jelenleg dolgozó orvosok, nővérek és a többi egészségügyi szakdolgozó szakmai tudása nemzetközi összehasonlításban is kiváló.

A magas koraszülött arány további javítása természetesen a korszerű és jól szervezett várandós gondozási munka javításával, az egészségfejlesztéssel és a prekoncepcionális gondozás hatékony működtetésével biztosítható.
Ugrás vissza Ugrás vissza...