Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megtorpant az országos járvány, de három megyében még nőtt a betegek száma

Cikk:

Eltérően érintettek hazánk egyes területei az influenzajárvány tekintetében: míg a fővárosban és 16 megyében csökkent vagy stagnált, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében emelkedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Budapesten tartott dr. Paller Judit országos tisztifőorvos, dr. Molnár Zsuzsanna epidemiológus és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón dr. Paller Judit kiemelte: példamutató volt a média támogatása, ahogy a járványügyi szakemberek munkáját segítették az influenzával kapcsolatos fő üzenetek közvetítésével. Végleges adatok ugyan a lakosság átoltottságáról, a megbetegedettek számáról csak az influenzaszezon végén, azaz a 20. hetet követően lesznek, de örvendetes, hogy az 1,3 millió, a veszélyeztetett állampolgárok rendelkezésére álló oltóanyag háromnegyede már februárra elfogyott, és a patikában is százezret meghaladóan váltottak ki receptre vakcinát.  Mind többen élnek egészségtudatosan és védekeznek az influenza fertőzés ellen védőoltással. Ennek is köszönhető, hogy az idei járványban a 6-12. hét között közel százezerrel kevesebben betegedtek meg az előző év járványos időszakához képest, a lakosság mindösszesen 2 százaléka fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

Mit tegyünk, ha megbetegedtünk? Milyen esetben hívjunk azonnali orvosi segítséget? – videónkon dr. Paller Judit és Győrfi Pál. 

 

 

A járványügyi adatokat dr. Molnár Zsuzsanna epidemiológus (Országos Epidemiológiai Központ) ismertette a sajtótájékoztatón. 2012. március 19-25. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 23 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, közel annyi, mint az előző héten (25 200). A 12. héten az ország 3 megyéjében emelkedett, 3 megyében nem változott és 14 területen csökkent influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 60%-kal, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében 7-10%-kal nőtt a betegek száma az előző héthez viszonyítva. A 100.000 lakosra jutó betegek becsült száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében volt a legmagasabb (465, 398 illetve 383/100.000 lakos). Országos átlag (237/100.000 lakos) feletti volt a 100.000 lakosra jutó betegek becsült száma Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Somogy megyében. Legalacsonyabb volt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága Nógrád és Veszprém megyében. A betegek kormegoszlásában az előző hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan a 15 éven aluliak voltak a legérintettebbek (33,8%). A betegek fele volt gyermek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (54,9%). Az összes beteg 35,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 23,4% a 35-59 évesek, 7,7% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 6-14 évesek körében volt a legmagasabb (542,6%ooo), több mint kétszerese a lakosságra jellemző átlagnak (237,0%ooo). Ezt követte a 0-5 évesek (444,3%ooo) és a 15-34 évesek (290,5%ooo) érintettsége.

Az OEK Légúti vírus osztályára a 12. naptári héten 181 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Kilencvennyolc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 51 influenza B és 47 influenza A fertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 98 mintából 29 esetben influenza B, 27 esetben influenza A(H3N2), 1 esetben influenza A(NT) és 1 esetben RS vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza pozitivitási arány 58,2%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében érkezett 83 mintából 22 influenza B, 19 influenza A(H3N2) és 1 RS vírus pozitívnak bizonyult. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 12. héten nem érkezett jelentés.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2012. év 6-12. hete között zajló országos influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 2,0%-a fordult orvoshoz. Az influenzaszerű megbetegedések számának 11. héten megkezdődött csökkenése a 12. héten megtorpant és alig változott az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma. Az ország egyes területei eltérő módon érintettek: három megyében emelkedett a betegek száma, azonban a fővárosban és 18 megyében már tetőzött a járvány. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb, 98 influenzavírust és az influenza-pozitivitási arány is ezen a héten volt a legmagasabb (58,2%). Az influenzás megbetegedésekért közel azonos arányban felelős az influenza A(H3N2) és az influenza B vírus.

A 2011. év 40. és 2012. 12. hete között 1 714 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán. 216 főnél influenza B, 212 főnél influenza A, továbbá 30 főnél parainfluenza és 47 főnél RS vírus okozta fertőzést igazoltak. Forrás: OEK Járványügyi osztály (www.oek.hu)

A sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója arról számolt be, hogy immár az ország 25 százalékán a 104-es számot tárcsázva a lakosság olyan szakemberrel tud beszélni, aki egyszerre tud számára tanácsot adni, az orvosi ügyeletet riasztani, illetve ha szükséges, akkor mentőt küldeni. Az egy kézbe összefutó ügyeleti ellátás nagy biztonságot jelent a betegnek, időbeli felkészülést az egészségügynek, és valóban ügyeleti esetek ellátását az este, éjszaka során valamint hétvégén és ünnepnapok idején a szolgálatban lévő háziorvosoknak. Az egész országra való rendszer kiépítése a Semmelweis Terv része is. Az influenza járványt egyébként a mentőszolgálat is érzékeli: februárban például hívásaik száma 30 százalékkal megemelkedett. Ennek oka, hogy az influenza súlyos szövődményeket okozhat: nehézlégzés léphet fel, igen magas láz, eszméletvesztés, öntudatlan állapot, amikor a 104-et hívják a betegek vagy hozzátartozóik.  

Ugrás vissza Ugrás vissza...