Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ellenőrzések a Dunakanyarban és annak vonzáskörzetében

Létrehozva: 2007. július 2.
Módosítás: 2007. július 2.
Forrás: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
2007. július 2.

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében együttes ellenőrzést folytatott egy hónapon át az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség. A május 29-étől június 24-ig tartott akcióban mintegy 340 „ellenőr" vizsgálódott a Dunakanyarban, és annak vonzáskörzetéhez tartozó településeken. 

Az APEH által lefolytatott vizsgálatok a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésén kívül, a foglalkoztatottak alkalmazásának jogszerűségére és a forgalmazott áru eredetének vizsgálatára terjedtek ki.

Az elvégzett 100 db nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatból 60 ellenőrzés állapított meg hiányosságot, melyből 43 esetben az adózók egyáltalán nem adtak nyugtát, további 17 adózó kisebb szabálytalanságot vétett. A kiszabásra kerülő mulasztási bírság várhatóan meghaladja a 3 millió forintot.

A vállalkozási tevékenységben résztvevők alkalmazásának jogszerűségét 61 adózónál 139 foglalkoztatottra vonatkozóan vizsgálták az adóellenőrök. A foglalkoztatottak közül csak 21 fő esetében lehetett egyértelműen megállapítani az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását. 3 fő foglalkoztatása kívül esett a bejelentési kötelezettségen, 97 fő esetében pedig további adategyeztetésre van szükség a vizsgálat lezárásához. A helyszínen 18 fő bejelentésének elmulasztását lehetett egyértelműen megállapítani, melynek következtében 9 adózónál 12 nap időtartamú üzletlezárást, 2 adózónál ugyanilyen időtartamú tevékenység felfüggesztést rendeltek el, a mulasztási bírság várható összege meghaladja az 1 millió forintot.

A helyszíni ellenőrzések során 67 esetben a forgalmazott áruk eredetét is vizsgálták az APEH ellenőrök. A vizsgálat alá vont adózók 50 %-a a helyszínen felleltározott termékek eredetét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért ezek a vizsgálatok tovább folytatódnak.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az üzletek működésének és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeit vizsgálta, továbbá bizonylat kiállítási kötelezettség betartására és árueredet megállapítására irányuló ellenőrzéseket végzett. A vizsgálat alá vont 111 kereskedelmi és vendéglátó egységből 93 üzletben állapítottak meg szabálytalanságot a felügyelők.

A vizsgált 109513 termék közül 7786-nál fordult elő egy, vagy több hiányosság. A felügyelők 4 esetben működési engedély hiányát, 2 esetben jogosulatlan kereskedést, 31 esetben az árfeltüntetés hiányát (hiányosságát), 17 esetben a használati útmutató hiányát, 99 esetben a címkézés hiányát (hiányosságát), 4 esetben a CE jelölés hiányát 14 esetben a beszerzési bizonylat hiányát állapították meg. A vizsgálatot végzők 2 alkalommal fogyasztói megkárosítást tapasztaltak, 1 esetben pedig bizonylat kiállítás elmulasztása miatt intézkedtek.

A vendéglátás területén a nyersanyagok mérésére szolgáló mérleg hitelesítésének hiánya, illetve lejárta, a fagylalt forgalmi napló hiánya és annak tárolására szolgáló tégelyek jelöletlensége indokolta a fogyasztóvédelmi intézkedést. A hiányosságok következtében a várhatóan fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki, a minőségvédelmi bírság és reklám-felügyeleti bírság összességében meghaladja a 8 millió forintot.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elsősorban a munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos szabályok, előírások, betartását vizsgálta. A felügyelők az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem területén 203 munkáltatónál 980 munkavállalót vontak be az ellenőrzésbe. Az érintett munkáltatók közül 162 munkaadó követett el szabálytalanságot és ez 487 munkavállalót érintett. A felügyelők 321 fő esetében állapították meg a bejelentetlen foglalkoztatást, un. fekete munkát. A bejelentetlen foglalkoztatást legnagyobb arányban az építőipar területén tapasztalták (a bejelentés nélkül foglalkoztatott személyek 55 %-a). a munkaadók 15 főt foglalkoztattak külföldi munkavállalási engedély nélkül. A felügyelők hiányosságokat tapasztaltak továbbá a napi munkaidő maximális mértékének megállapításánál, a napi, heti pihenőidő/nap kiadásánál, a munkaidő-nyilvántartás vezetésénél, a 2006. évi szabadság kiadásánál, a munkabér védelmére vonatkozó előírások betartásánál. A jogsértések miatt kiszabandó munkaügyi bírság meghaladja a 71 millió forintot, továbbá a külföldi engedély nélküli foglalkoztatás miatt a munkaadókat közel 8 millió forint befizetésére kötelezte az OMMF.

A Vám- és Pénzügyőrség illetékes szervei elsődlegesen az adózás alól elvont jövedéki termékek forgalmazására, valamint bizonylati fegyelem megsértésére irányuló vizsgálatokat folytattak le. Összesen 98 vendéglátó-ipari egységben tartottak helyszíni ellenőrzést, melyből 34 üzletben tártak fel jogsértést. A pénzügyőrök az előírások megsértésének megállapítása mellett közel 5 liter sört, több mint 11 liter szeszes italt és 32 doboz hamis adójeggyel ellátott cigarettát foglaltak le. A feltárt jogsértések miatt a várhatóan több mint 1 millió forintos bírságot szabnak ki.

Az üzletekben forgalmazott szeszes italok helyszíni vegyvizsgálatát a vámhatóság alkoholtermékeket vizsgáló laborbuszában végezték el. A vizsgálatot végzők 8 esetben állapították meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megszegését. Egy esetben a vizsgált italban az emberi egészségre káros denaturáló szer jelenlétét is kimutatták a műszerek.

A helyszíni ellenőrzéseket nagyban segítette a naponta jelenlévő 5 határőr is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...