Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyugta nélküli csillagszóró a Józsefvárosi piacon is

Létrehozva: 2007. december 11.
Módosítás: 2007. december 11.
Forrás: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2007. december 11.

Ideges szaladgálás és az árúk gyors összepakolása - ezt tapasztalták az APEH és a VPOP ellenőrei ma a Józsefvárosi piacon, ahol a két szervezet munkatársai tartottak akciót, két héten belül immár másodszor. Az egyre sűrűsödő ellenőrzés hatása már látszik, hisz, míg tíz nappal ezelőtt a kereskedők 2/3-a nem adott nyugtát a próbavásárláskor, addig ma " csupán" 1/3-a próbálta volna ily módon eltitkolni a bevételét.

Az elvégzett mintegy 100 ellenőrzés több, mint felénél találtak valamilyen szabálytalanságot a revizorok. A legrosszabb kép a foglalkoztatottak vizsgálata során mutatkozik. A piacon az alkalmazottak háromnegyedét bejelentés nélkül, feketén foglalkoztatják. Az árúk eredetét igazoló bizonylat az ellenőrzött kereskedők 60 százalékánál nem volt a helyszínen fellelhető, így ezek a vállalkozók is biztosan számíthatnak mulasztási bírságra. Összességében elmondható azonban, hogy ma már többen adnak nyugtát, mint a korábbi ellenőrzésekkor.  A piacon árusítást végző kereskedők közül " csupán" 1/3-a titkolja el bevételét, amely fele a korábbi ellenőrzések során tapasztaltaknak. A revizoroktól egyébként nagyon összehangolt munkát követel meg az a " szokás", hogy amint híre megy az ellenőrök jelenlétének, hirtelen mindenkinek " más" dolga  akad , összepakol és a boltot is bezárja. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy több ellenőr, a piac különböző pontján egy időben kezdi meg a próbavásárlást.

....és hogy milyen esetekkel találkoznak az ellenőrök, álljon itt egy nem mindennapi történet: az egyik foglalkoztatotti ellenőrzés során a kiszolgálást végző idősebb hölggyel kívánták a foglalkoztatotti adatokat adóellenőreink felvenni, a hölgy közölte, hogy Ő vásárló, nem is Ő szolgált ki. Adóellenőreink ekkor felhívták a figyelmét, hogy a boltban papucsban tartózkodik(ami tekintve a hűvös időjárást életszerűtlen) és a kabátját sem látják sehol, erre a hölgy gyorsan (mivel ruházati üzletről volt szó) levett egy csizmát a polcról, átöltözött és elment az üzletből.

Ugrás vissza Ugrás vissza...