Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bővült az APEH elektronikus árverésének kínálata

Cikk:


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2009. Január 20.

Üzletrészek és ingatlanok is „e-kalapács” alatt

Teljessé vált az elektronikus árverésre kerülő vagyontárgyak köre, mert 2009. január 1-jétől az üzletrészek és ingatlanok is értékesíthetők elektronikus liciten. Az ingatlanok magasabb értéke miatt emelkednek a licitküszöbök is.

Tavaly év elejétől ad lehetőséget az adózás rendjéről szóló törvény az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, hogy a meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokat elektronikus árverésen, az interneten keresztül értékesítse. 2008-ban csaknem 1000 árverést tartottak, amelynek 7O %-a sikeres volt. Az így befolyt árverési vételár megközelíti a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntő része jármű volt, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, művészeti alkotásokat és antik tárgyakat, hangszereket is.

Az üzletrész árverésre az ingó árverés szabályai vonatkoznak, azzal az eltéréssel, hogy a nyertes licitáló az üzletrészt a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megillető elővásárlási jog gyakorlásától függően szerzi meg.

Ingatlan árverésnél a jelentkezőknek az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetni az adóhatóság által megjelölt és a hirdetményben is közölt számlára. Ezt az összeget a nyertesnél beszámítják a vételárba, míg a többi licitáló visszakapja. Ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 %-át, lakóingatlannál a 75 %-ot elérő licitösszeg minősül. A vételárat az értesítéstől számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha az első számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítették.

Változás az is, hogy nyolcról három napra csökkent az árverések időtartama. Módosul az árverés lezárásának időpontja is. Az új rendelkezések szerint, ha az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érkezik érvényes licit, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

A szabályok módosulása miatt az Elektronikus Árverési Felület (https://arveres.apeh.hu/) internetes oldala is változik és folyamatosan kerülnek fel az ingóságok, ingatlanok és üzletrészek árveréséről szóló hírek. Emellett az APEH fontosnak tartja a biztonság fokozását, ezért hamarosan életbe lép a licitáló azonosításának megerősítését szolgáló módosítás. Ennek lényege, hogy az árverésen résztvevő sms-ben kap értesítést a belépéshez szükséges kódról.

Egyes esetekben – amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli – a nyertes bankkártyával is fizethet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...