Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szakmai szervezetek vezetőivel tárgyalt az APEH elnöke

Cikk:


Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2008. február 13.

Adótanácsadók, könyvelők, számviteli szolgáltatók és könyvvizsgálók országos szervezeteinek vezetőivel tárgyalt az APEH elnöke

Az adózással kapcsolatos eljárások gyakorlati tapasztalatairól folytatott szakmai megbeszélést a napokban az APEH felső vezetése az adótanácsadók, könyvelők, számviteli szolgáltatók és könyvvizsgálók országos szakmai szervezeteinek elnökeivel. A találkozó résztvevői az adóztatási folyamat napi tennivalóinak áttekintése során több kölcsönös érdeklődésre számot tartó témát vetettek fel.

A megbeszélésen elhangzott egyebek mellett az, hogy a könyvelők és adótanácsadók munkája során szerzett gyakorlati tapasztalatok az adóhatóság szakemberei számára is hasznosak lehetnek. A szakmai szervezetek vezetői vállalták ezek rendszeres átadását, hogy ezzel is javulhassanak az eljárási folyamatok.  Külön szóba került a megbeszélésen az adóhatóság ellenőrzési tevékenysége, mivel annak eredménye hatással van az adóalanyok, mint megbízók és a számviteli szolgáltatók kapcsolatára is. Az adóhatóság vezetése ezért a jövőben fokozottabb figyelmet fordít majd az ellenőrzések során szerzett tapasztalatok megismertetésére.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy az adózással kapcsolatos eljárások sikeres működtetése mindkét fél közös érdeke. Kedvezőnek ítélték az elektronikus eljárások gyakoribbá tételét, ami természetesen szakmai kihívást is jelent a könyvelők, illetve számviteli szolgáltatók számára.

Mindkét fél közös érdeke, hogy korrekt, folyamatos szakmai kapcsolat legyen a hatóság és az adóztatás területén dolgozó szakemberek, szervezetek, illetve cégek között. Az állami adóhatóság vezetése és a szakmai szervezetek elnökei megállapodtak abban is, hogy a jövőben rendszeressé teszik a kerekasztal melletti tapasztalatcserét, és erre ösztönzik a területi szervezeteiket is, de ennek több helyen már hagyománya van.

A találkozón részt vett dr. Szikora János, az APEH elnöke, Varga Lászlóné, Mogyorósiné dr. Gábor Hajnalka, Oláh István és Kiss Ferenc elnökhelyettes, valamint a hivatal több főosztályvezetője. A szakmai szervezetek részéről Zara László a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, dr. Lukács János a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke, Lengyel Tibor a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, dr. Nagy Gábor a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének elnöke, Kolta Ádám a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének alelnöke tárgyalt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...