Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vállalkozás üres telken - újonnan alakult cégeket vizsgál az APEH

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2009.09.17.


Az APEH idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál az adóhatóság a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Ezen vállalkozásoknál a cégek székhelyével, és az ügyvezetők személyével akadt eddig a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben – ahol a bejelentett adatokkal nem egyezik a valóság – felfüggesztette a társaság adószámát illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett.

Az APEH az idei év első felében 23,5 ezer jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás 26,8 %-ánál (6300 db) végzett megelőző vizsgálatot. A revízió 630 esetben kezdeményezte az új vállalkozás adószámának felfüggesztését.

A székhely ellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, hogy a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de még az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett.

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, de az ügyintézéshez sem. A székhely címen az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint ezen társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a jövőben is minden ilyen esetben intézkedik a társaság adószámának felfüggesztéséről, a táraságok képviselője ellen pedig büntető feljelentést tesz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...