Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult az APEH Tavaszi akciója

Létrehozva: 2010. április 9.
Módosítás: 2010. április 9.
Forrás: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2010.04.09.


Továbbra sem szeretik „nyugtával dicsérni a napot” a vállalkozók

Nem romlott, de nem is javult a vállalkozások szabályszerű működése. Így összegezhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal március 16-a és április 5-e között végzett Tavaszi ellenőrzéssorozata. A több mint 6 ezer vizsgálat „eredménye”: 130 millió forint bírság és 219 üzlet hosszabb-rövidebb idejű bezárása.

Az ellenőrzés a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékekre terjedt ki, így az édesipari árukra, süteményekre, italokra, virágokra, kölnikre, parfümökre, ünnepi üdvözlő kártyákra, sőt még egy „nyuszi kölcsönzőben” is megjelentek a revizorok. A vizsgálatok szervezésekor az életszerűség volt az alapvető szempont, így késő délután, este és hétvégeken is dolgoztak az ellenőrök.

Az akció három hete alatt a mintegy 350 revizor több mint 6 ezer vizsgálatot végzett. Ellenőrizték a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását, a forgalmazott áruk eredetét illetve a pénztárgépek adómemóriájának előírásszerű kiíratását.

Az összes vizsgálat 14,8 %-a zárult megállapítással, ezért várhatóan 130 millió forint bírságot szab ki az állami adóhatóság. Ezen túl 219 üzlet 12 és 60 nap közötti bezárásáról intézkedett, illetve intézkedik a hivatal, továbbá 25 vállalkozás esetében a tevékenység végzését függesztik fel 12 napra. A szabálytalanságok listáját továbbra is a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása a listavezető.

„Feketéző házi hentest” akart ellenőrizni a VPOP-val közösen az APEH a húsvéti ünnep előtt, ám a „próbavásárláskor” nem a sertés vágás, sokkal inkább a zárjegy és nyugta nélkül kínált pálinka adott magyarázni valót az egyébként cipész vállalkozónak. Az adóhatóság munkatársai a vám- és pénzügyőrökkel közösen tartott ellenőrzésben számla- és nyugtaadás elmulasztás miatt indítottak eljárást, míg a vámosok a zugpálinka árustól 120 liter pálinkát foglaltak le további vizsgálatra.

Ugrás vissza Ugrás vissza...