Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az APEH válasza az ombudsmannak

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2010.11.19.


„Az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy ,de sikamlós problémákat „– többen így foglalták össze Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a véleményét egy csütörtöki háttérbeszélgetést követően. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szerint néhány ügyből nem lehet általánosítani.

Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egy zártkörű műhelybeszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatója során elhangzottakra reagálva fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az állami adóhatóság évente több százezer ellenőrzést és végrehajtási cselekményt végez, több tízmillió bevallást dolgoz fel, határozatot ad ki, és mindez az állami adóhatóság tevékenységének csak egy része. Ehhez képest az elmúlt három évben összesen 149 darab ombudsmani megkeresés érkezett az állami adóhatósághoz, ebből 136 alkalommal az ombudsman elfogadta az adóhatósági választ, tehát nem tárt fel visszásságot, 4 esetben jogszabály-módosítást kezdeményezett és mindösszesen 5 esetben kellett intézkedést tennie az állami adóhatóságnak. Látható, hogy a több tízmilliós állami adóhatósági ügyből elenyésző töredéket ismerhet meg az ombudsman és még elenyészőnek sem értékelhető számú – konkrét egyedi – ügyben tár fel visszásságot (a több tízmillióval szemben 3 év alatt 5 esetben).
 
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem ismeri, nem is ismerheti az állami adóhatóság tevékenységének teljes spektrumát, összetettségét, csak azt a kis szeletét, amelyről a panaszosok tájékoztatják. Ebbe a kis szeletbe pedig értelemszerűen nem tartoznak bele a többmilliárd forintos megállapításokkal záruló, kifejezetten „sikamlós” ügyek, amelyek a törvényes jogorvoslati eszközök igénybevételével jellemzően a bíróság, és természetesen nem az országgyűlési biztos előtt érnek véget.

Mindezek alapján felelőtlenség messzemenő – és az adott esetben sajnálatosan szubjektív – következtetéseket levonni egy 15 ezer fős apparátus tevékenységét illetően.

Ami pedig a milliárdos hátralékok helyett a kisebb súlyú tartozások nagy ráfordítással történő behajtásával kapcsolatosan az APEH-et ért vádat illeti, meg kell jegyezni, hogy a műhelybeszélgetésen egy konkrét jövedéki ügyben merült fel egy kis összegű tartozás kérdése, így teljes mértékben megalapozatlan egyetlen konkrét vámhatósági ügyből az APEH végrehajtási tevékenységére vonatkozó következtetést levonni, amely ráadásul az állami adóhatóság gyakorlatával köszönő viszonyban sincs.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...