Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az APEH egyetlen forint adótartozását sem engedte el a MALÉV-nek

Cikk:

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal
2010. 06. 17.


A MALÉV hozzájárult az adótitok nyilvánosságra hozatalához

Az állami adóhatóság  2008. októberében azonnali beszedési megbízást adott ki a MALÉV valamennyi bankszámlájára amiatt, mert az adózó a korábban részére biztosított fizetési halasztási kötelezettségének nem tudott eleget tenni.

Az inkasszók kibocsátásáról értesülve a MALÉV vezérigazgatója még aznap beadványban kereste meg az APEH elnökét, amelyben kérte a fizetési kedvezmény további meghosszabbítását, s a még nem hatályosult inkasszók visszavonását. A kérelemben a légitársaság menedzsmentje felhívta a figyelmet arra, hogy az azonnali beszedési megbízás hatályosulása komoly működési nehézségeket okozhatott volna a légitársaságnál, mivel az intézkedés a légitársaság valamennyi számlájának forgalmát – annak technikai sajátosságai miatt – blokkolta volna, így bizonyos ideig nem adott volna lehetőséget a számlafizetések teljesítésére. A világgazdasági válság kirobbanása és az ennek következtében csúcsosodó általános üzleti bizalomvesztés időszakában egy ilyen rendkívüli intézkedést nehezen viselt volna el a légitársaság.

Az adóhatóság mindenkori célja az adótartozás minél hatékonyabb beszedése, ugyanakkor az adófizetők védelme. A menedzsment tájékoztatása szerint a kérelem beérkeztekor már folyamatban lévő magyar-orosz kormányközi tárgyalások előrehaladott állapotban voltak, mely a légitársaság finanszírozási hátterének stabilizálásában kulcsfontosságú szerepet játszott. Az állami adóhatóság elnöke intézkedésével lehetővé tette, hogy a MALÉV rendkívüli sürgősséggel előterjesztett kérelmét az adóhatóság érdemben meg tudja vizsgálni.

Az állami adóhatóság sem akkor, sem a későbbiekben nem törölt el a MALÉV adótartozásából egyetlen forintot sem, s a légitársaság szóban forgó adótartozása néhány héttel később maradéktalanul megfizetésre került.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...