Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Állami Számvevőszék közleménye

Cikk:

A magyar médiában megjelent hírek többségével ellentétben az Állami Számvevőszék nem tett feljelentést a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzéséhez kapcsolódva, hanem jelzéssel élt az illetékes hatóságok irányában.

Az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény 2011. július 1-jei hatálybalépésével megváltozott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerepe az ellenőrzések során feltárt tények, cselekmények megítélésével kapcsolatban. 

Az ÁSZ nem nyomozó hatóság, nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, kizárólag az ellenőrzés során elvégzett dokumentum-ellenőrzés alapján tudomására jutott információkra támaszkodva valószínűsíthet jogellenes magatartást. Amennyiben ily módon az ÁSZ jogellenesnek vélelmezett cselekményt tár fel, az új ÁSZ törvény adta lehetőséget kihasználva jelzéssel él az adott ügy feltárására hatáskörrel rendelkező, illetékes hatóság felé.  

A jelzés alapján a megkeresett (eljáró) hatóság feladata, felelőssége az ÁSZ jelzésének kivizsgálása, továbbá a jogszabályi feltételek fennállása esetén az adott eljárás megindítása, lefolytatása. Ennek megfelelően az ÁSZ-nak csak a megkeresett hatóság üggyel kapcsolatos visszajelzését követően van lehetősége a tényszerű helyzet nyilvánosságra hozatalára.  

Az ÁSZ a fentiekben ismertetettek szerint járt el a Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzése során is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...