Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Számvevőszék: középpontban a 2013-as költségvetés

Cikk:

Az Állami Számvevőszék ellenőrizte a 2013. évi központi költségvetés végrehajtását és elemzést készített a tavalyi év költségvetési folyamatainak makrogazdasági összefüggéseiről. Az ÁSZ megállapította, hogy a tavalyi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak. A jelentéshez kapcsolódó elemzéssel az ÁSZ törvényi kötelezettségének megfelelően támogatja a jó kormányzást és a Költségvetési Tanács munkáját.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2013. évi központi költségvetés bevételi főösszegének 97,4%-át, kiadási főösszegének 90,7%-át ellenőrizte. A lefedettség abszolút összegben a bevételeknél 1000 Mrd Ft-tal, a kiadásoknál 1076,4 Mrd Ft-tal nőtt az előző évi ellenőrzéshez képest. 

Tovább javult az egyes intézményi beszámolók és fejezeti elszámolások megbízhatósága, az ellenőrzés során feltárt hibák összege 3,1 Mrd Ft volt. Az előző évi 2,9%-kal szemben idén már csak a beszámolók és elszámolások 1,5%-át (a Nemzeti Földalap kiadásai és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala beszámolója) látta el az ÁSZ elutasító véleménnyel. 

A központi költségvetés finanszírozása 2013 minden napján biztosított volt. Az EDP módszertan szerinti hiány a kitűzött hiánycél alatt maradt, a GDP 2,2%-a volt. A GDP arányos államadósság csökkentésének az Alaptörvényben rögzített követelménye teljesült. 

Az ÁSZ külön elemzése rámutat, hogy a 2013-as költségvetési célok teljesülését elősegítette a világgazdasági feltételek javulása. A gazdaság növekedését az export élénkülése mellett a beruházások dinamikus bővülése is segítette. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy Magyarország 2013-ban korábbiaknál lényegesen nagyobb mértékben hasznosította az uniós támogatásokat. 2012-höz képest az uniós transzferek felhasználása 495 Mrd Ft-tal (45%-kal) emelkedett, az ehhez kapcsolódó hazai költségvetési támogatás is 78 Mrd Ft-tal volt nagyobb az előző évinél. 

A növekvő kiadások a GDP 0,7 százalékával bővítették az állami keresletet. A közfoglalkoztatás kiterjesztése mellett a Munkahelyvédelmi Akcióterv 116 Mrd Ft-ot meghaladó adókedvezményei is hozzájárultak a foglalkoztatottak létszámának 1,7%-os emelkedéséhez. Az átlagkereset 3,4%-os növekedése ellenére a háztartások fogyasztása még stagnált, mivel a lakosság jövedelmének jelentős részét a korábbi hitelek visszafizetésére és megtakarításai növelésére fordította. Ezzel, valamint a tervezettnél alacsonyabb inflációval is összefügg, hogy a lakosság befizetései az előirányzott mértékben nőttek, a fogyasztáshoz kapcsolt adók azonban attól lényegesen elmaradtak. 

Az államadósság alakulására kedvezőtlenül hatott a forint gyengülése. A kamatkiadások a GDP arányában változatlanok maradtak. Az önkormányzatok adóssága átvállalásának, az önkormányzati feladatok és finanszírozás összhangja javításának eredményeként a helyi önkormányzatok a tervezettnél lényegesen (a GDP 0,3%-ával) kedvezőbb költségvetési egyenleget értek el. Az önkormányzatok 2013 év eleji mintegy 1300 Mrd Ft-os adósságából az állam 2013-ban mintegy 590 Mrd Ft-ot vállalt át. 

A jelentés és a költségvetési folyamatokról készült elemzés megtalálható az ÁSZ honlapján. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...