Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megjelent a pályázati kiírás a kormányzati autók értékesítéséről

Létrehozva: 2006. november 15.
Módosítás: 2006. november 15.
Forrás: Kormányzati Kommunikációs Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kormányzati Kommunikációs Központ
Sajtóiroda
2006. november 15.
A kormány az Új Egyensúly programban vállaltnál is nagyobb mértékben – 318 autó helyett összesen 341-gyel, vagyis több mint 40 százalékkal – csökkenti a minisztériumi autók számát. Ezek közül most egyszerre 84 autót értékesítésére kerül sor nyílt eljárás keretében – a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság rövidített pályázati felhívása ma jelent meg.
A második Gyurcsány-kormány célja, hogy olcsóbbá, ugyanakkor hatékonyabbá tegye az állam működését. Ennek jegyében a kormányváltás után a miniszterek száma több mint harmadával, a felsővezetőké csaknem a felével, az apparátusé pedig ötödével csökkent. Az új Kormányzati Negyed létrehozásával évente 10 milliárd forintos nagyságrendű összeget fog megtakarítani a kabinet. A kormány tehát valóban magán kezdi a takarékosságot, s ennek következetes megvalósítását jelenti a minisztériumi autók számának csökkentése is.
A korábbi döntésnek megfelelően most egyszerre 84 autót értékesít az állam nyílt eljárás keretében. Eladásukkal havonta csaknem 4,5 millió forintot, azaz évente 54 millió forint működési költséget lehet megtakarítani. A 84 autó eladásából pedig 100-150 millió forint bevételt vár a kabinet.
A 84 autó eladása nem csupán kisebb működési költségekkel, takarékosabb állammal jár, de az értékesítésükből befolyó pénz „útravalóul” szolgálhat ezer rászoruló diák tanulmányainak finanszírozásához. A kormány szándéka szerint ugyanis a most egy tételben értékesíteni kívánt gépkocsik eladásából befolyó pénzt teljes egészében az Útravaló Ösztöndíjprogramra, vagyis a hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíjára fordítja.
A most eladandó autókon kívül a minisztériumok maguk is értékesítenek, vagy továbbadnak még 257 autót. A gépjárműpark csökkentéséből összesen megközelítőleg 290 millió forintos bevételre lehet számítani, az üzemeltetési költségekben pedig 180 millió forintos nagyságrendű éves megtakarítás érhető el.
A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a pályázati felhívásában meghirdetett 84 autó együttes megvásárlására érkező ajánlatokat december 4-ig várja.
Danks Emese
kormányszóvivő
Ugrás vissza Ugrás vissza...