Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő megbeszélést folytatott a bankok vezetőivel

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői iroda
2009. július 17.


A megbeszélés végén Bajnai Gordon bejelentette: a bankok felfüggesztik az elmúlt hetekben megkezdett egyoldalú szerződésmódosítások feltételrendszerének megváltoztatását. Egyúttal a kormány ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi az egyoldalú szerződésmódosítás szigorításáról szóló törvény módosítását.

A felek megállapodtak abban is, hogy közösen önszabályozó magatartáskódexet dolgoznak ki, amely tiszta és átlátható keretek közé szorítja a szerződésmódosítások feltételeit. A magatartáskódex betartása és a banki ügyfelek fokozottabb védelme érdekében pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogkörét a jövő héten rendeletben bővíti a kormány.

Emellett a bankok vállalták, hogy a miniszterelnök kérésére aktívabb szerepet vállalnak a lakáshitelesek megsegítése érdekében, illetve
a kis és közepes vállalkozások hitelezésének területén.

A kormányfő azért kezdeményezte a találkozót, hogy az utóbbi időben a banki hitelezés területén jelentkező lakossági és vállalati panaszok orvoslására a kormány és a bankok közösen keressenek megoldást.

Bajnai Gordon elmondta: „Konstruktív megbeszélést folytattunk a legnagyobb hazai bankok vezetőivel. Le kell szögezni, a magyar bankrendszer stabil, és a hazai bankok a gazdasági válságban jól helyt állnak. Más országokkal ellentétben, itthon nem volt szükség arra, hogy a magyar adóforintokból indítsunk bankmentő programot.

Ugyanakkor az utóbbi időben a banki hitelezés területén több lakossági és vállalati panasz jelentkezett, melyekre megoldást kellett találnunk. Ezért megállapodtunk, hogy átlátható, érthető és tisztességes feltételrendszert kell kiépíteni. Olyat, amelyben a bankok piaci szabadsága nem csorbul, de jelentősen megerősödik az ügyfelek védelme.

Közös érdek, hogy a banknak legyen ügyfele, az ügyfélnek pedig bankja. Az állam ehhez a megfelelő szabályrendszert, a fogyasztóvédelmet és a bankok likviditásához pedig forrást biztosít. De felelőssége mindenkinek van: a szabályokat alkotó kormányzatnak, a bankoknak és a hitelt igénylőknek. Az állami vagy banki segítségnyújtások nem adhatnak felmentést: a felvett banki hiteleket vissza kell törleszteni.”  

A megbeszélésen a felek több témát érintettek. Ezek az alábbiak.

Önszabályozó magatartáskódex és megerősödő fogyasztóvédelem

A PSZÁF, a bankok, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány közösen hoz létre egy érthető, átlátható és tisztességes magatartáskódexet. A kódex többek között tartalmazza a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet. A valamennyi bankra kötelezően érvényes kódex kidolgozására szeptember elejéig, a parlament őszi ülésszakának kezdetéig kerülhet sor.

Bajnai Gordon javaslatára a PSZÁF felügyeli és ellenőrizi a magatartáskódex betartását. Ennek érdekében a kormány jövő héten egy kormányrendeletben erősíti meg a felügyelet fogyasztóvédelmi szerepét. A kabinet célja, hogy a jövőben a PSZÁF ne csupán a jogsértések, hanem a tisztességes gyakorlatot, magatartást megsértő szervezetek ellen is eljárhasson és bírságolhasson.
A kormány vállalta, hogy módosítja az augusztus 1-én életbe lépő, a szerződések egyoldalú szigorítását előíró törvényt. A módosításra azért van szükség, mert a törvény több ponton javításra szorul.

A kormányfő kezdeményezésre a megbeszélésen megállapodás születetett, hogy a következő két hónapra, az új magatartási kódex elkészültéig és a szükséges jogszabályok módosításáig a bankok felfüggesztik a szerződések egyoldalú módosítását lehetővé tevő feltételrendszer megváltoztatását.

Bajba jutott lakáshitelesek megsegítése

A tárgyaláson szóba került a július 28-án hatályba lépő, a lakáshitellel rendelkezők megsegítéséről szóló törvény is.
A kormányfő arra kérte a bankok képviselőit, hogy vállaljanak aktívabb szerepet és nyújtsanak hatékonyabb segítséget azoknak az ügyfeleiknek, akik élni kívánnak a törvény által biztosított könnyített törlesztési lehetőséggel. A megbeszélésen jelenlévő bankvezetők abban állapodtak meg, hogy minden bank alkalmazni fogja a programot.

Bajnai Gordon arra is megkérte a Bankszövetséget és tagjait, hogy tegyék világossá az ügyfeleik számára, hogy az árfolyam illetve kamat változása milyen elvek alapján és mikor érvényesülhet a törlesztő-részletekben.

Kis és közepes vállalkozások hitelezése

A megbeszélésen a felek áttekintették azt is, hogy milyen nehézségek merülnek fel a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezésével kapcsolatban.

A kormány célja, hogy a kis- és középvállalkozások számára rendelkezésre álló mintegy 1400 milliárd forintnyi uniós forrás a bankok közvetítésével a lehető legegyszerűbben legyen elérhető. A Bankszövetség és a kormány olyan szakértői bizottságot hoz létre, amely megvizsgálja, hogy az államilag támogatott hitelprogramok keretében hogyan juthatnak még gyorsabban, még szélesebb körben pénzügyi forrásokhoz a vállalkozások.

Ugrás vissza Ugrás vissza...