Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Közös természetvédelmi akció az orvhalászat megfékezésére a Balatonon

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. november 27.    


Horgászokat, halászokat ellenőriztek a Természetvédelmi Őrszolgálat és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai csütörtök este a Balatonon. A hatóságok egyetlen este alatt mintegy 200 horgászt igazoltattak és 57 vízijárművet ellenőriztek. Az akció során 12 esetben a horgászati szabályok megszegése miatt kezdeményeztek halvédelmi bírságot, egy esetben természetvédelmi szabálysértés történt, míg a hajózási szabályok megszegése miatt 3 feljelentés készült.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kiemelt célja a zöldbűnözés visszaszorítása, amelynek fontos része az orvhalászat megfékezése is Magyarország vizein. 2009 október óta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park igazgatóság elkötelezett abban, hogy mérsékelje az illegális halászatot, horgászatot a Balatonnál, ezért akciócsoportot szervezett az engedély nélkül horgászók és halászók lefülelésére.

Csütörtök este a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Természetvédelmi Őrszolgálat közösen ellenőrizték a Balaton vízterületét és annak közvetlen parti sávját. Az akcióban 19 rendőr és 30 természetvédelmi őr vett részt 5 szolgálati kisgéphajóval és 9 szolgálati gépkocsival. A hatóságok a halászati-horgászati, a természetvédelmi és a hajózási szabályok betartását ellenőrizték, tiltott halászati-horgászati eszközöket kutattak fel és figyelőszolgálatot is végeztek.

A rendőrök és a természetvédelmi őrök egyetlen este alatt 190 horgászt igazoltattak, 44 csónakot és 13 vitorlás kishajót ellenőriztek. A hatóságok 12 esetben a horgászati szabályok megszegése miatt kezdeményeztek halvédelmi bírságot, egy esetben természetvédelmi szabálysértés történt, míg a hajózási szabályok megszegése miatt 3 feljelentés készült. Balatonalmádi előtt egy 100 méter hosszú halászhálót szedtek fel a rendőrök, melyet átadtak a Balatoni Halászati Zrt. halőrének. A szabálysértést elkövető halászok és horgászok pénzbüntetésre, a halászati-horgászati eszközök lefoglalására, a horgász és hajózási engedély bevonására számíthatnak. A rendőrség munkatársai és az állami természetvédelmi őrök a közeljövőben tovább folytatják az akciókat, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pedig tovább erősíti a halászati őrzést.                      

Ugrás vissza Ugrás vissza...