Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balog Zoltán válasza Gurmai Zita nyílt levelére

Cikk:

Tisztelt Képviselő Asszony!

Kár, hogy egyébként fontos ügyben írt levelét rögtön egy csúsztatással, hamisítással kezdi. Magyarország illetve a Kormány nevében nem a női kvótáról nyilatkoztam a Reding biztos asszonynak írt levélben, hanem arról a szintén igen fontos kérdésről, hogy mely ügyeket kell és lehet a brüsszeli Európai Bizottságnak szabályozni, s melyek a nemzeti hatáskörbe tartozó területek.

Szerintünk a férfiak és a nők esélyegyenlőségének a vállalati szférában történő szabályozása nem Brüsszel dolga. De a kérdés érdemi részében, abban, hogy mit tesz Magyarország a nők és férfiak esélyegyenlőségéért, a Kormány konkrét intézkedésekről tud beszámolni. Idén áprilisban a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost nevezett ki a nemzetgazdasági miniszter. Feladata a nők foglalkoztatása előtt álló akadályok meghatározása, majd programok kidolgozása ezen akadályok megszüntetése érdekében. A miniszteri biztos célként tűzte ki, hogy megakadályozza a nők inaktív státuszba kerülését, valamint stratégiát alkot a gyermekfelügyelet, a munkaerő-piaci diszkrimináció és a felnőttképzés területén is.

Személyesen vezetem azt a munkacsoportot, mely a kapcsolati (családon belüli) erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozik. Munkánk eredményeképp decemberre elkészül az áldozatok érdekét szolgáló törvényjavaslat.

Hitelesebb lenne bátor kiállása az egyenjogúságért, ha az MSZP-SZDSZ kormány idején is ilyen harcos lett volna. 8 évük volt ezekre az ügyekre, az érdemi előrelépéseket éppen az Ön pártjának ellenállása akadályozta meg.

Tisztelt Képviselő Asszony!

Bár ön a nyílt levél műfaját választotta kávémeghívásának, amely nem a leghétköznapibb módja ennek, szívesen állok rendelkezésére, amennyiben nem egy csúsztatáson alapuló témakör kapcsán, hanem érdemi kérdésekben kíván egyeztetni.

Üdvözlettel

                                                                                  Balog Zoltán

Ugrás vissza Ugrás vissza...