Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A balti államokba látogat Gyurcsány Ferenc

Létrehozva: 2007. november 19.
Módosítás: 2007. november 19.
Forrás: Miniszterelnöki Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Miniszterelnöki Hivatal
Kormányszóvivői Iroda
2007. november 19.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök háromnapos hivatalos útra indul a balti államokba. A november 20-án, kedden kezdődő látogatássorozat első állomása Litvánia lesz, ahonnan Észtországba, majd Lettországba repül a kormányfő. Ezt követően Frankfurtba utazik tovább a miniszterelnök, ahol pénteken vitaindító előadást tart az Európai Bankár Konferencián.

Gyurcsány Ferenc útja során tárgyal Gediminas Kirkilas litván, Andrus Ansip észt és Aigars Kalvitis lett kormányfővel. Mindhárom megbeszélésen szóba kerül a reformok ügye, hiszen a balti államokban is jelentős reformok vannak folyamatban. Litván és lett kollégáját a Magyarországon zajló oktatási és egészségügyi reformokról tájékoztatja a magyar kormányfő, míg az észt miniszterelnök a helyi e-kormányzat eredményeit ismerteti majd Gyurcsány Ferenccel.

A tárgyalásokon szóba kerül az energiapolitika és a felek egyeztetnek majd az európai uniós tagsággal kapcsolatos ügyekről, különösen a Magyarország schengeni csatlakozásához kapcsolódó vízumkiadási és képviseleti együttműködésről. A miniszterelnök Rigában megnyitja a magyar nagykövetséget.

Litvániában és Észtországban a magyar kormányfő találkozik a gazdasági élet szereplőivel is, de a gazdasági kapcsolatok erősítése, valamint a magyar vállalatok lettországi befektetéseinek támogatása a lett miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseken is szóba kerül. A tárgyalásokon a kulturális kapcsolatok is kiemelt szerepet kapnak. Szó lesz egy később megrendezendő litván magyar évadról éppúgy, mint a hármas magyar-észt-finn finnugor együttműködés továbbviteléről és a kis finnugor népek támogatásának eszközeiről is.

Litvániába és Észtországba legutóbb 2000-ben utazott magyar kormányfő, Lettországba pedig első alkalommal látogat magyar miniszterelnök.

Balti körútját követően Gyurcsány Ferenc az Európai Bankár Konferencia elnökének felkérésére Frankfurtba látogat. Az európai pénzvilág egyik legrangosabb éves eseményén a magyar kormányfő vitaindító előadást tart a globalizáció világgazdaságra gyakorolt hatásáról. A november 23-i konferencián részt vesz és felszólal többek között az OECD főtitkára, az Európai Központi Bank és a Deutsche Bundesbank elnöke, valamint több németországi székhelyű nemzetközi pénzintézet vezetője is.

Gyurcsány Ferenc és az őt kísérő 27 fős magyar delegáció a Malévtől bérelt különgéppel utazik a balti államokba és Frankfurtba. A miniszterelnök útjai során mindig a lehető legolcsóbb megoldást választja: a menetrend szerinti járattal a látogatás akár két nappal is tovább tartana, ami az átszállás és a szállodai költségek miatt további kiadással járna. A 18 millió forintos repülőgép-bérlés így minden szempontból a legkedvezőbb megoldásnak bizonyult. Frankfurtból pénteken menetrend szerinti járattal érkezik haza a kormányfő.

Budai Bernadett
kormányszóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...