Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kazincbarcikán tartották a 60. központi bányásznapi ünnepséget

Létrehozva: 2010. szeptember 2.
Módosítás: 2010. szeptember 3.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
kommunikációs Főosztály
2010. szeptember 2.


A 2010. szeptember 2-án tartott jubileumi ünnepségen Schmitt Pál köztársasági elnök mellett részt vett Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára is.

A köztársasági elnök köszöntőjében kiemelte: a bányászat napjainkban építési, energiaellátási feladatokat lát el, ezek pedig egy közösség életében öröke szóló feladatok, és a nemzetnek szüksége van azokra, akik ellátják, biztosítják mindezt.

Fónagy János beszédében rámutatott: a bányászat és a bányászok munkája a történelem során folyamatosan átalakul, de mindig szükség volt és szükség lesz rá. Az ország egyetlen működő mélyművelésű szénbányájának sorsáról szólva az államtitkár rámutatott, hogy az utóbbi napokban napvilágot látott találgatások ellenére a kormány nem mondott le a Vértesi bányáról, és az ott dolgozó bányászokról. A sokat halogatott problémákat az előző ciklusokban nem tapasztalt humánossággal, érzékenységgel és tisztelettel kívánja kezelni a kormány – hangsúlyozta az államtitkár.

A Bányásznapot 1951-től tartják országosan egységes időpontban – szeptember első vasárnapján – az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére. Korábban, a második világháború előtt, az ünnepségeket bányavidékenként eltérő időpontban rendezték.

Ugrás vissza Ugrás vissza...