Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:1956 és az ENSZ – kiállítás a bécsi Rotundában

Létrehozva: 2006. október 26.
Módosítás: 2006. október 27.
Forrás: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Sajtóiroda
a Collegium Hungaricum, Bécs közleménye
Bécs, 2006. október 26.
Az ENSZ-város szíveként is emlegetett Vienna International Center híres Rotundájába szervezett kiállítást a bécsi magyar ENSZ-misszió és a bécsi Collegium Hungaricum az 56-os forradalom ötvenedik évfordulójára. Bár a kiállítás avatóünnepségét október 31-én tartják, a tárlat már október 23. óta látogatható.
Az ENSZ és az 1956-os magyar forradalom utóélete szorosan összekapcsolódott, hiszen a forradalom leverését követően az ENSZ nagy erőfeszítéseket tett a menekültekről való gondoskodás során. A Menekültügyi Főbiztosság éppen a magyar menekülthullám után vált állandó intézménnyé. Az ENSZ szervezetei koordinálták a nemzetközi segélyeket – mind a Magyarországra küldötteket, mind az ausztriai menekültek ellátásának támogatását. A világszervezet égisze alatt bonyolították le a menekültek továbbvándorlását, mint ahogy a szervezet a lakásépítési programok finanszírozásával is hozzájárult a magyarok integrációjához. Az ENSZ fórumai (közgyűlés, Biztonsági Tanács) évekig az intervenció és a megtorlások elleni nemzetközi tiltakozás legfontosabb színterét jelentették. 1957 elején kiküldött vizsgálóbizottságának jelentése átfogó és objektív képet rajzolt a magyarországi felkelésről: “What took place in Hungary was a spontaneous national uprising, caused by longstanding grievances” – summázott helyesen a korabeli értékelés.
Az ötvenedik évfordulóra, kifejezetten az (ENSZ-város szíveként is emlegetett) Vienna International Center híres Rotundájába készült kiállítást a bécsi magyar ENSZ-misszió és a bécsi Collegium Hungaricum rendezte, 2006. október 23. és november 5. között látogatható. Már a kiállítás építése során sok diplomata és szervezett turistacsoport állt meg érdeklődve a tablóknál, amelyek a zászlók alatt hamar magukra vonják a belépő figyelmét.
Az irodaépületben dolgozók időbeosztáshoz alkalmazkodva a kiállítás avatóünnepségét október 31-én, 11.30 órakor tartják. A világszervezet részéről Antonio Maria Costa ENSZ főtitkár-helyettes, valamint Gottfried Köfner, a Menekültügyi Főbiztosság regionális képviselője, méltatja az évfordulót. A magyar kormányt dr. Szőke László államtitkár képviseli. Emlékbeszédet mond Bujdosó Alpár, aki 1956 november elején az ENSZ-hez küldött, Kéthly Anna vezettemagyar delegáció tagja volt.
A november 5-ig látogatható kiállítás fotók és dokumentumok segítségével ismerteti a történeti összefüggéseket. A ritkán látható fotóanyag főleg az ENSZ-szervezetek (UNHCR, IOM) archívumaiból, valamint Ata Kandó képeiből állt össze, ezeket egészítik ki a dokumentumok (ENSZ BT és közgyűlési határozatok, statisztikák, memorandumok). A kiállításhoz 20 oldalas, angol nyelvű katalógus készült. A vándorútra induló kiállítás novemberben Ljubljanában lesz látható.
Ugrás vissza Ugrás vissza...