Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Komplex energetikai beruházások indulnak Besztercen

Cikk:

KHEM Kommunikációs Osztály
Budapest, 2010. február 18.


2010. február 18-án Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelenlétében tették le Beszterec község külterületén egy biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex gépsor, valamint egy kapcsoltan hő- és villamosenergia előállítására alkalmas biomassza kiserőmű alapkövét. Az eseményen részt vett Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, bioenergetikai miniszterelnöki megbízott is. Az együttesen több mint 3 milliárd forint értékű beruházásokhoz a befektetők 655 millió forintos támogatást nyertek el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán.

A beruházásokat egy jellemzően mezőgazdasági érdekeltségű cégeket összefogó vállalatcsoport valósítja meg. A most elindított két projekt közül idén egy éves szinten 4 000 tonna biobrikettet, és 20 000 tonna erőművi tüzelőanyagot előállító brikettáló üzem valósul meg, míg 2011-re várható egy közel 3 MW villamos- és 12 MW hőteljesítményű biomassza tüzelésű kiserőmű felépítése.

Mindkét beruházás esetében alapanyagként a környéken fellelhető, eddig hasznosítatlan anyagokat (fatuskók, metszési hulladékok, szalma, stb.) dolgozzák fel, így juttatva plusz bevételi forráshoz a mostanában különösen nehéz helyzetben lévő helyi termelőket.

A költségekhez a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül nyertek pályázati forrásokat a beruházók. A biomassza tüzelőanyagra alapozott, magas hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést megvalósító kiserőmű létesítésére 500 millió forintot, míg a biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex technológiai gépsor telepítésére 155 millió forint támogatást kapott a vállalatcsoport.

A cégcsoport távlati célkitűzéseibe is illeszkednek a most indított projektek. Ezek között szerepel egy bioetanol üzem felépítése, amely számára a szükséges hő- és villamos energiát a biomassza tüzelésű kiserőmű fogja biztosítani. Ennek az együttműködésnek köszönhetően az erőművel kimagasló hatásfok érhető el, miközben a bioetanol üzem energiaigénye teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik majd. A projektek egymásra épülésükkel megfelelnek az EU bioetanollal kapcsolatos célkitűzéseinek, melyek egyértelműen a minél nagyobb mértékű szén-dioxid megtakarítást irányozzák elő. A bioetanol üzem számára szükséges alapanyagot – a kukoricát – a tervek szerint egy mintegy 60 termelőből álló közösség biztosítja majd.

A társaság által 2009-ben felépült baktérium-trágya üzem szintén a komplexum része lesz. Az erőműhöz mint hő- és villamos energiafogyasztó, a bioetanol gyárhoz, mint a kukorica előállítás káros környezeti hatásait csökkentő létesítmény fog kapcsolódni.

Hónig Péter az eseményen tartott köszöntőbeszédében kiemelte: az energetikai előnyök mellett a beruházások várhatóan a régió gazdasági és foglalkoztatási helyzetén is javítanak majd. Az ilyen beruházások kiemelten fontosak a mostanihoz hasonló, gazdaságilag nehezebb periódusokban, hiszen gyakorlati példát mutatnak arra a köztudott tényre, hogy a válságból csak előrefelé, fejlesztéssel lehet hatásosan, hosszú távon kimenekülni – tette hozzá a miniszter.

Gőgös Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: a besztereci beruházás olyan komplex kistérségi modellt jelent, amely mind az agrárium egésze, mind az itt élők számára valódi gazdasági, társadalmi és vidékfejlesztési többletértéket eredményez. A vidéki életminőség látványos és stabil javítása a földművelési tárca és a kormány kiemelt célkitűzése – mondta az államtitkár.
Ugrás vissza Ugrás vissza...