Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Pert indít a kormány az Európai Bíróságnál a kukorica intervenciós szabályozása miatt

Létrehozva: 2006. november 15.
Módosítás: 2006. november 15.
Forrás: Kormányzati Kommunikációs Központ

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kormányzati Kommunikációs Központ
Sajtóiroda
2006. november 15.
A kormány keresetet nyújt be az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságához a hazai gabonatermelőket hátrányosan érintő, november 1-jétől alkalmazandó európai uniós rendelet megsemmisítése érdekében.
A kormány mai ülésén döntött a kereset benyújtásáról. Az Európai Bizottság által október 18-án elfogadott rendelet ugyanis úgy módosította a kukorica intervenciós minőségi követelményeit, hogy azzal jelentős és indokolatlan hátrányt okozott a magyar gabonatermelő gazdáknak.
Gyurcsány Ferenc október 10-én levélben fordult José Manuel Barrosóhoz, és kérte a rendelet kihirdetésének felfüggesztését, illetve visszavonását. Hazánk már a levél megírásakor kilátásba helyezte: ha a magyar gazdákat hátrányosan érintő rendelkezés hatályba lép, Magyarország az Európai Bírósághoz fordul.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozó szakmai csoport érveire támaszkodva az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Külügyminisztériummal együttműködésben elkészítette a peranyagot, amit – az ügy jelentősége miatt – mai ülésén a kormány is megtárgyalt.
A kormány által ma jóváhagyott keresetet a Külügyminisztérium a napokban benyújtja az Európai Bírósághoz.
Danks Emese
kormányszóvivő
Ugrás vissza Ugrás vissza...