Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Belügyminisztérium véleménye a szakszervezetek demonstrációs kezdeményezéséről

Létrehozva: 2011. március 30.
Módosítás: 2011. március 30.
Forrás: Belügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Belügyminisztérium
Sajtóosztály
Budapest, 2011. március 30.


Érthetetlen az a szakszervezeti kezdeményezés, amellyel „hivatásuk védelmében” próbálják demonstrációra rávenni a rendvédelmi szervek tagjait, miközben a rendőrök, tűzoltók, börtönőrök hivatását semmi sem veszélyezteti. A Belügyminisztérium éppen azon dolgozik, hogy az állományok tagjait szolgálatuk további megtartásában tegye érdekeltté. A demonstrációs kezdeményezés ezért indokolatlan.

A Belügyminisztérium felkérte a szakszervezeteket és napok óta várja javaslataikat a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott, a társadalmi igazságosságot alapul vevő hivatásos életpályamodell koncepciójának kidolgozásához. A tárgyalás útján kialakított közös álláspont elérésével tudjuk összhangba hozni az állomány érdekeit és a társadalmi elvárásokat. A tüntetéssorozat kezdeményezésével azonban kérdésessé vált, hogy az érdekvédő szervezetek valóban a megegyezés szándékával kívánnak tárgyalni.

A Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek vezetőinek közös a célja: kialakítani egy olyan életpálya-modellt, amely biztosítja az életen át tartó kötődést a hivatáshoz, és jogi-, egzisztenciális, valamint erkölcsi biztonságot garantál a hivatásos állományok tagjainak, családjuknak. A fenntartható, biztonságos jövőt az aktív életút jelenti.

A jelenlegi rendszerben a magyar társadalom nem fogadja el, a gazdaság pedig nem bírja el azt, hogy 35-38 éves, erejük teljében lévő fiatalemberek többszázezer forintos nyugdíjjal hagyhassák el pályájukat. Ezt a rendszert tovább fenntartani lehetetlen.

A hivatásuk iránt felelősséget érző szakszervezeteket a közös célt szolgáló, építő jellegű, jövőbe tekintő javaslataikkal várjuk április 5-én. A Belügyminisztérium ezek felhasználásával kívánja kialakítani azon elképzeléseit, amelyet a Széll Kálmán Bizottság előtt kíván képviselni.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...