Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb civil program indul Afganisztánban

Létrehozva: 2007. július 17.
Módosítás: 2007. július 17.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői Iroda
Budapest, 2007. július 17.

A Külügyminisztérium egészségügyi témában, áprilisban kiírt pályázatán nyertes Baptista Szeretetszolgálat hamarosan beindítja bábaképző programját az afganisztáni Pol-e Khumri városában, a magyar vezetésű tartományi újjáépítési csoport (PRT) mellett.

Afganisztánban a világon az egyik legmagasabb a gyermekágyi halandóság, mely elsősorban az általános higiéniai körülményekre, illetve a megfelelő szakmai felügyelet nélkül lezajló szülésekre vezethető vissza. A most aláírt megállapodás értelmében megvalósuló projekt átfogó célja, hogy javítsa a nők társadalmi helyzetét munkaerőpiaci integrációjuk előmozdításával, fejlessze az orvoshiánytól - különösen a női egészségügyi személyzet hiányától - szenvedő vidéki területek egészségügyi ellátását, valamint hozzájáruljon ahhoz, hogy a szakképzett szülésznő nélkül végrehajtott szülések közben fellépő rendellenességekből és nőgyógyászati problémákból adódó csecsemőhalandóság és gyermekágyi betegségek száma csökkenjen. A programban résztvevő nők sikeres vizsgáik után lakóhelyükre visszatérve szülésznőként dolgozhatnak, az oktatásra létrehozott és felszerelt szülésznőképző központ pedig a tanfolyam lezárása után is rendelkezésre áll további képzések lebonyolítására.

A Baptista Szeretetszolgálat most kezdődő programját a Külügyminisztérium részben abból az 500 ezer eurós támogatásából finanszírozza, melyet Görögország ajánlott fel a magyar PRT keretében megvalósuló mezőgazdasági, oktatási és egészségügyi fejlesztési programok kivitelezésére.

Ugrás vissza Ugrás vissza...