Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult a CONVEX-3-2008 nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat

Cikk:


Önkormányzati Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. július 10.

Ma 14.00-kor befejeződött az a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által szervezett, kétnapos nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat, amelyen Magyarország is részt vett.

A hazai gyakorlat végrehajtását a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) Operatív Törzse, illetve a Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottság irányította az Önkormányzati Minisztériumban működő Nemzeti Helyzetértékelő Központból.

A szakértők tevékenységét dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter, a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnöke is ellenőrizte, és megállapította, hogy a nukleárisbaleset-elhárítási feladatok végrehajtása megfelel az elvárásoknak, azok eredményesen biztosítják a Magyar Köztársaság polgárainak védelmét.

A 2008. július 9-én kezdődő gyakorlat azt feltételezte, hogy baleset történt a mexikói Laguna Verde atomerőműben.

A magyar szervek a NAÜ-től kaptak értesítést az eseményről. A kapott információk alapján az Országos Atomenergia Hivatal krízishelyzeti vezetője és a KKB Operatív Törzsének vezetője először elrendelte az úgynevezett „ORIGO-1A" kommunikációs riasztást, majd az „ORIGO-2A" éberségi riasztást. Ezzel a két gyakorlattal azt ellenőrizték, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő kommunikációs eszközök és címlisták, illetve a kapcsolattartó személyek és a döntéshozó szakemberek elérhetőek, riaszthatóak.

Miután a mexikói erőműben történt virtuális „baleset" során a helyzet tovább romlott, és ott kihirdették az általános veszélyhelyzetet, magyar idő szerint ma éjjel 0.10 órakor megkezdődött az „ORIGO-3A" mozgósító riasztás. A riasztás eredményeként valamennyi érintett magyar szerv időben elérte a készenlétet.

A Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottság feldolgozta a beérkezett információkat, mérlegelte a bevezetendő turisztikai, kereskedelmi korlátozások lehetőségét. A szakemberek megállapították, hogy sem Magyarország területén, sem az azon kívül tartózkodó állampolgáraink nincsenek veszélyben. Megelőző óvintézkedésként a Külügyminisztérium felmérte és feldolgozta a veszélyeztetett területen tartózkodó állampolgáraink Kubán, illetve az USA-n keresztül történő evakuálásának lehetőségét.

A most lezárult nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlaton való részvételünk tovább erősíti a hazai nukleáris biztonságot, ugyanakkor tapasztalataival egy magyarországi kiindulási ponttal rendelkező gyakorlat eredményes végrehajtását is elősegítheti.
Ugrás vissza Ugrás vissza...