Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fodor Gábor útnak indította az első galvániszapot szállító teherautót Csepelről

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2007. november 8.

A zöldtárca kezdeményezésére megkezdődött a csepeli galvániszap felszámolása. A veszélyes hulladék szakszerű átcsomagolásával és elszállításával pont kerül a közelmúlt egyik legnagyobb környezetvédelmi veszélyét jelentő ügyének végére. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter meghívására az eseményen részt vett Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa, valamint Németh Szilárd, a csepeli önkormányzati Fideszes képviselője, akik a kezdetektől szorgalmazták a galvániszap elszállítását.

A csepeli telepről az előkészítést és átcsomagolást követően ma elindult az első galvániszapot szállító különleges jármű, az első abból a 70-ből, amely Dunaújvárosba szállítja a mintegy 1200 tonna veszélyes hulladékot. A közbeszerzési pályázat nyertese, a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft. karácsonyig megtisztítja a területet.

Fodor Gábor elmondta: a szennyezés megszüntetése annak a cégnek a felelőssége lett volna, amelyik a galvániszapot a helyszínre szállította. A cég ellen felszámolási eljárás folyt, s amíg volt esély arra, hogy saját költségén elszállítassa az iszapot, addig a tárca nem léphetett.

A felszámolási eljárás lezárulta után a tárca cselekedett: augusztusban közbeszerzési pályázatot írt ki. A miniszter elmondta, hogy a munkálatok elvégzésének költsége 62 millió forint, amelyből a cég a helyszínen átcsomagolja, biztonságosan szállítható állapotba helyezi, majd elszállítja a mintegy 1200 tonna galvániszapot. A 40-60 tonna, csapadékvízzel hígult iszapot speciális engedéllyel rendelkező járműveken Szolnokra szállítják, majd kezelést követően az ülepített veszélyes hulladékot a legújabb EU előírásoknak megfelelő dunaújvárosi veszélyeshulladék-lerakóba viszi. Az iszap mellett a láthatóan szennyezett, mintegy 220 tonna földet  is elszállítják. A rozsdás, sérült hordók összepréselés után másik lerakóba jutnak, ami hasznosítható, azt beolvasztják.

A rossz tárolási körülmények hatására megsérült hordókból először szakszerűen (az anyag kiporzását és kiömlését megakadályozandó), különleges biztonsági intézkedések figyelembevételével átcsomagolják a leginkább föld állagú galvániszapot, majd speciális (ADR) engedéllyel rendelkező teherautókon elszállítják a veszélyeshulladék-lerakóba, ahol ártalmatlanítják. A munkálatokat nagyban megnehezíti, hogy a veszélyes hulladék a két egymáshoz közeli helyszínen, 3-4 emelet magasságban, rosszul lezárt hordókban található. A helyszínre látogató újságírók különleges védőfelszerelésben megtekinthették a szakszerű átcsomagolási munkálatokat, amely során a rosszul tárolt, le nem zárt galvániszapos hordókból egy biztonságos és szállításra alkalmas tárolóba kerül a veszélyes hulladék.

Ugrás vissza Ugrás vissza...