Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A zöldtárca elszállíttatja a csepeli galvániszapot

Létrehozva: 2007. augusztus 31.
Módosítás: 2007. augusztus 31.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2007. augusztus 31.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) által júliusban kért szakértői vélemény megállapította, hogy noha a becsomagolt csepeli galvániszap jelenlegi állapotában a környezetre nem veszélyes, azonban az azt ért külső behatások következtében - pl. molotov-koktél bedobása, felgyújtás - a csomagolás megsérülése miatt a környezetre bármikor ártalmassá válhat. A szakvélemény ezért a galvániszap elszállíttatását javasolta a minisztériumnak. Ennek korábban jogi akadályai voltak, a hulladékot beszállító cég ellen ugyanis felszámolási eljárás folyt, és amíg volt rá esély, hogy a hulladékért felelős cég saját költségén szállíttassa el a galvániszapot, addig a szaktárca nem léphetett. Azóta azonban a céget felszámolták, így állami feladattá vált a környezeti kockázatot jelentő hulladék elszállíttatása.

A KvVM így amint lehetett, cselekedett: augusztusban közbeszerzési pályázatot írt ki a kb. 1200 tonna csepeli galvániszap szállításra való előkészítésére, elszállítására és hasznosítására vagy ártalmatlanítására. A pályázati kiírás szerint a munkálatoknak műszaki ellenőrzés mellett kell történnie. Olyan cégek jelentkezését várja a tárca 2007. szeptember 24-ig, amelyeknek igazolt gyakorlata van környezeti kármenetesítésben és veszélyes hulladék ártalmatlanításában, valamint ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerrel és ISO 14001 környezetirányítási minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A beérkezett ajánlatokat a tárca 2007. október 25-én bontja fel. A minisztérium a legalacsonyabb összegű ajánlatot választja majd. Az elszállításra a nyertes pályázónak a szerződéskötéstől számítva 2 hónap áll majd rendelkezésére.

Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség korábban határozatban kötelezte az akkor még felszámolás alatt nem álló céget, hogy a telephelyein tárolt 1200 tonna galvániszapot ártalmatlanításra feljogosított szervezetnek adja át. A fellebbezés után a másodfokú hatóság is helybenhagyta a döntést. A Felügyelőség nagy összegű hulladékgazdálkodási bírságot is kiszabott.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-Főkapitányság XXI. Kerületi Rendőrkapitánysága a környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytatott, majd az ügyet tudomásunk szerint átadta az ügyészségnek.

A zöldhatóság 2007. júniusában ismételt helyszíni ellenőrzése során meggyőződött arról, hogy nem került sor újabb galvániszapos hordók beszállítására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...